Merkez Bankası sürpriz yapmadı

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 6.25'te bıraktı.

Merkez Bankası sürpriz yapmadı

Piyasaların beklediği karardan sürpriz çıkmadı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini değiştirmeyerek yüzde 6.25'te bıraktı. Borçlanma faiz oranı yüzde 1,50, borç verme faiz oranı yüzde 9 düzeyinde kaldı. Banka zorunlu karşılık oranlarında artış yapmadı.

CNBC-e anketinde faizde bir değişiklik beklenmiyordu. Zorunlu karşılıklarda da bankanın bu ay değişikliğe gitmeyeceği tahmin ediliyordu. Merkez Bankası'nın kararı sonrasında dolar 1,63'ün üzerine çıktı.

Merkez Bankası Mayıs ayı toplantısında da faizde değişikliğe gitmemişti.

İŞSİZLİK KRİZ ÖNCESİNE DÖNDÜ
Para Politikası Kurulu'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi: "Son dönemde iktisadi faaliyete dair açıklanan veriler Enflasyon Raporu'nda sunulan çerçeveyi teyid etmektedir. Özel tüketim ve yatırım talebi ılımlı bir seyir izlemekte, dış talep ise zayıf görünümünü korumaktadır. İstihdam koşullarındaki iyileşme devam ederken işsizlik oranları kriz öncesi seviyelerine dönmüştür. Bununla birlikte, güçlü verimlilik artışlarının da katkısıyla birim işgücü maliyetleri azalmakta, zayıf dış talebin etkisiyle imalat sanayinde kapasite kullanım oranları düşük düzeylerini korumaktadır. Ancak, ithalat fiyatlarındaki birikimli artışların gecikmeli yansımalarına ve baz etkisine bağlı olarak kısa vadede temel (çekirdek) enflasyon göstergelerindeki sınırlı yükselişin süreceği tahmin edilmektedir. Ayrıca Kurul, Mayıs ayında sıçrama gösteren işlenmemiş gıda fiyatlarının Haziran ayında belirgin bir düşüş göstereceğini ve bu düzeltmeyle yıllık enflasyonun, Enflasyon Raporu'nda öngörülen seviyelere döneceğini not etmiştir.

CARİ DENGE SON ÇEYREKTE İYİLEŞİR
Son dönemde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun aldığı tüketici kredilerine yönelik önlemler iç ve dış talebin dengelenmesine katkıda bulunacaktır. Kurul, uygulanan politikalar sayesinde yılın son çeyreğinden itibaren cari dengede iyileşmenin gözlenmeye başlayacağını teyid etmiştir. Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul, iktisadi faaliyetteki yavaşlamayı ve son dönemde küresel ekonomideki artan belirsizlikleri de göz önüne alarak politika duruşunu korumuştur.

GEREKİRSE İLAVE TEDBİR ALINACAK
Sonuç olarak Kurul, fiyat istikrarına ve finansal istikrara ilişkin risklerin azaltılması açısından, mevcut politika bileşiminin sıkılaştırıcı yöndeki etkilerinin yakından izlenmeye devam edilmesinin ve gerekli görüldüğü takdirde aynı doğrultuda ilave tedbirler alınmasının uygun olacağını belirtmiştir."

Sayfa Yükleniyor...