Merkez Bankası yanlış mı yaptı?

Merkez Bankası'nın sürpriz faiz kararı tartışma yarattı. Uzmanlara göre bu karar Merkez Başkanı’nı itibarsızlığa uğrattı.

Merkez Bankası yanlış mı yaptı?

Merkez Bankası'nın politika faizini çeyrek puan düşürerek yüzde 6.25'e çekmesi piyasaları şaşırttı.


Ekonomistlerden bazıları faizde indirimin beklendiğini belirtirken, bazıları da bunun sürpriz bir adım olduğunu kaydetti.

İngiliz Financial Times gazetesi de kararı 'kumar olarak değerlendirdi ve bunun Türkiye'de aşırı ısınmaya yol açabileceği yolundaki kaygıları artırdığını yazdı.

NTV yayınına katılan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kaya Ardıç faiz kararı için şunları söyledi: "Faiz kararı kesinlikle sürprizdi. İki gün önce Merkez Başkanı, Viyana’daki toplantıda faiz indiriminin cari açığın üzerinde olumsuz etkisi olacağını vurguladı. Piyasalar tarafından sanki indirilmeyecek mesajı alındı. Dünkü karar şok etkisi yarattı. Piyasalardaki belirsizliği müthiş artırdı. Şu anda yönsüz ve belirsiz bir piyasa var.

Bu kararı niye aldı? Sıcak para girişini biraz caydırmak, cari açığa da çözüm bulmak için yapıldı. Döviz kurları attı ama borsa yüzde 1.77 düştü. Döviz kurunun artması cari açığa çözüm olur. İthalatı caydırır, ihracatı özendirir gibi bir etkisi olur.

'İTİBARSIZLIĞA UĞRATTI'
Hissesini satan hemen döviz alıyor. Dövize talep geldi, artış oldu. Merkez Bankası -oldukça riskli diyelim- bir tür deney yapıyor. Financial Times’ın deyimiyle kumar oynuyor. Bu kumar sonu tutarsa olur ama ben çelişkili bir durum görüyorum. Durmaş Yılmaz’ın açıklamasına rağmen Para Politikası Kurulu’nun böyle bir karar alması bence Merkez Başkanı’nı itibarsızlığa uğrattı. Genellikle radikal kararlar piyasalar kapalıyken değil açıkken alınır. Sanki piyasalar daha da şaşırsın, daha belirsizlik olsun gibi bir izlenim doğuyor. Motor çalışırken motoru tamir etmeye çalışıyorsunuz gibi bir durum var.”

EĞİLMEZ: ÇOK KONUŞMANIN ESİRİ OLDU
CNBC-e ekonomi danışmanı Mahfi Eğilmez de kararı şöyle değerlendirdi: "Birinci konu cari açık. MB Başkanı faizi indirmenin cari açığı daraltacağına değil genişleteceğine liişkin açıklamalar yaptı. Ama buna rağmen faizi indirdi. İkinci konu enflasyon olabilir. Enflasyon korkusu kalmamıştır. Hepsi birbiriyle çelişkiler içinde. Tam tersine faizi indirince de kur yükseldi. Bu da böyle giderse cari açığı daraltacak bir unsur, o laf da doğru değilmiş. Merkez Bankası piyasaları yanlış yönlendirmiş oldu. Merkez Bankası piyasaları gafil avlayamaz, bu eski merkez bankacılığıdır. Açık olacak, şeffaf olacak.

Bence bu hadiseler merkez bankacıların çok konuşmasındandır. Çok konuşmasının esiri oldu. Konuşmasaydı zaten herkes faiz indirimi bekliyordu. Konuştu, faiz indirimi olmayacağı mesajını verdi. Ancak faiz indirimi oldu. Merkez Bankası şu ana kadar yarattığı prestiji dün kaybetti."

Sayfa Yükleniyor...