Merkez Bankası yeniden faiz indirim sinyali verdi

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ''Ocak enflasyonu 1 puandan fazla düşerse 24 Şubat'ı beklemeden faizi yeniden değerlendirebiliriz'' dedi.

Merkez Bankası yeniden faiz indirim sinyali verdi

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, kritik bir açıklama yaptı.

Yılın ilk enflasyon raporunu açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başçı, şöyle konuştu:

 "Ocak enflasyonu 1 puandan fazla, öngörülenden çok fazla düştü diyelim. 24 Şubat'ta yapacağımız toplantıya (PPK) çok vakit var. 24 Şubat'ta yapmayız, 4 Şubat'ta değerlendiririz. Reel faiz, çok yüksek kaldı, mesela fonlama faizini enflasyonun hafif üzerine çekebiliriz. 24'ünde yapacağımız işi 4'ünde yapmış olabiliriz.''

Enflasyon yüzde 8,17 düzeyinde bulunuyor. Ocak ayı enflasyonu 3 Şubat'ta açıklanacak. Merkez Bankası'nın Ocak ayı faiz toplantısı ise 24 Şubat'ta gerçekleşecek.

''2015 SONUNDA SON 45 YILIN EN DÜŞÜK ENFLASYONU MÜMKÜN''

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, faiz indirim sürecini Ocak ayı itibarıyla başlattıklarını belirterek, "İndirim süreci boyunca temkinli yaklaşımımızı korumamız halinde 2015 sonunda son 45 yılın en düşük yıl sonu enflasyonunu gerçekleştirmemiz mümkün görünüyor" dedi.

Başçı, enflasyonun 2015 sonunda, orta noktası yüzde 5,5 olmak üzere yüzde 4,1 ile yüzde 6,9 aralığında, 2016 yılında ise orta noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3,2 ile yüzde 6,8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildirdi.

45 yıl önce (1970) TÜFE oranı 8.1 idi.

DOLARDA BAŞÇI DALGASI

Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın bu açıklamaları sonrası dolar önce 2,34'ün altına geriledi ardından tekrar 2,35'in üzerine çıktı.

BAŞÇI KONUŞTU, FAİZ DÜŞTÜ

Başçı, yıl sonu enflasyon tahmininin 0,6 puan düşüşle yüzde 5,5'e çekildiğini açıklaması sonrası iki yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 6,69'a geriledi. Açıklama öncesi faiz yüzde 6,84 düzeyindeydi.

50 BAZ PUAN İNDİRDİ AMA

Merkez Bankası bu ayki toplantısında politika faizini 50 baz puan düşürerek yüzde 7,75'e çekmişti. Kararın ardından siyasilerden indirimin yetersiz olduğuna yönelik eleştiriler gelmişti.

MALİYE BAKANI ŞİMŞEK: MERKEZ EMİNİM HESABINI İYİ YAPMIŞTIR

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CNR EXPO Yeşilköy'deki 11. İstanbul Mobilya Fuarı'nın açılışına katıldı.

Şimşek, Merkez Bankası'nın 2015 yılı enflasyon tahminine ilişkin soru üzerine, ''Merkez Bankamız eminim hesabını iyi yapmıştır. Geçen sene olduğu gibi bu sene kuraklık öngörmüyoruz. Muhtemelen gıda fiyatları olumlu bir seyir izleyecek" dedi.

Sayfa Yükleniyor...