Merkez Bankası faizleri çeyrek puan indirdi

Piyasaların merakla beklediği faiz kararı açıklandı. Merkez Bankası politika faizini yüzde 7,75'ten yüzde 7,50'ye çekti. Böylece, faizler piyasanın beklentisi doğrultusunda 25 baz puan inmiş oldu.

Merkez Bankası faizleri çeyrek puan indirdi

Faiz kararı öncesi Hindistan'da konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Merkez Bankası bağımsızdır, kredibilitesini önemsiyoruz. Bu nedenle iç ve dış faktörleri dikkate alarak doğru adımı atacaklarını düşünüyoruz” dedi.

Yaklaşık bir aydır indi iniyor denen faizlerin akıbeti bugün belli oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faiz oranını yüzde 7,75'ten yüzde 7,50'ye indirdi.

KORİDOR 50 BAZ PUAN DARALDI

Faiz koridorunun üst bandı yüzde 11,25'ten yüzde 10,75'e,  alt bandı ise yüzde 7,50'den yüzde 7,25'e indirildi.

FAİZ KORİDORU NE DEMEK?

Merkez bankaları dünyada para piyasalarındaki finansal likitideyi ve para arzını çeşitli yöntemlerle denetler. Bu yöntemlerden biri de bankaların gecelik veya haftalık borç alma ve borç verme faiz oranlarını belirlemektir.

Faiz koridoru ise merkez bankasının borç alma-verme oranları arasında oluşan alana denir. Koridor kısaca merkez bankasının ‘borç verme faizi ile borç alma faizi oranı arasındaki arasındaki fark’tır. Enflasyon hedeflemesi rejimi uygulanan çoğu ülkede bu sistem uygulanır. Koridorun daralması genel olarak daha sıkı para politikası anlamına gelir.

GEÇEN AY 50 BAZ PUAN AZ BULUNMUŞTU

Merkez Bankası’nın geçen ay yapılan PPK toplantısında politika faizinde 50 baz puan indirime gitmesi yeterli bulunmamış ve tartışmalara neden olmuştu.

Sayfa Yükleniyor...