Merkez, 'Ek Parasal Sıkılaştırma'ya son verdi

Merkez Bankası ara PPK kararlarını açıkladı. Banka, üç politika faizini de yükseltti. Marjinal fonlama oranı yüzde 7,75'ten yüzde 12'ye çıktı.

Merkez, 'Ek Parasal Sıkılaştırma'ya son verdi

Merkez Bankası merakla beklenen ara Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarını açıkladı.

Banka, marjinal fonlama oranını yüzde 7,75’ten yüzde 12’ye, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 6,75’ten yüzde 11,5’e, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 3,5’ten, yüzde 8’e yükseltti.

Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ise yüzde 4,5’ten yüzde 10’a yükseltildi.

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 10,25 düzeyinden yüzde 15 düzeyine yükseltildi.

'FAİZ ARTIRIMINA KARŞIYIM'
Başbakan Erdoğan, karar öncesinde İran'a hareket ederken konuşmuştu. Faiz artırımına karşı olduğunu söyleyen Erdoğan, Merkez Bankası'na müdahale yetkisi olmadığını belirtmiş ve "Sorumluluk onlara aittir" ifadesini kullanmıştı.HABERE GİT

GEÇEN HAFTA FAİZLERİ SABİT TUTMUŞTU
Merkez, 21 Ocak'taki PPK toplantısında üç politika faizini de sabit tutarak yüzde 4,5, yüzde 3,5 ve yüzde 7,75'te bırakmış, ek parasal sıkılaştırma günlerinde ise piyasayı yüzde 9'dan fonlayacağını duyurmuştu.

Merkez Bankası, geçtiğimi haftadan bu yana dövizde yaşanan hızlı artışın ardından ara PPK toplantısı yapmaya karar vermişti.

MERKEZ EK SIKILAŞTIRMAYA SON VERDİ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ek Parasal Sıkılaştırma (EPS) uygulamasının bugünden itibaren sona erdirildiğini bildirdi.

TCMB'den yapılan duyuruda, 28 Ocak 2014 tarihli Para Politikası Kurulu'nda (PPK) alınan sadeleştirme kararı doğrultusunda, 11 Haziran 2013 tarihli ve 2013-40 sayılı basın duyurusu ile ilan edilen EPS uygulamasının bugünden itibaren sona erdirildiği ifade edildi.

MERKEZ PİYASALARI RAHATLATTI GÖZLER FED'DE
Yurtiçi piyasalar, Para Politikası Kurulu'ndan (PPK) çıkan sert faiz artırım kararlarıyla TL'nin diğer para birimleri karşısında yaklaşık 15 günlük kayıplarını telafi etmesinin ardından bu akşam açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) kararına odaklandı.

Analistler, BIST 100 endeksinin 65.500 seviyesinin direnç olarak takip edileceğini, bu seviyenin üzerinde pozitif görünümün kademeli olarak devam edebileceğini belirterek, bu akşam saat 21.00'de açıklanacak Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) kararlarının küresel piyasalarla birlikte yön üzerinde ana belirleyici olacağını kaydediyor.

DÖVİZ KURLARI 2 HAFTANIN EN DÜŞÜĞÜNDE
Bu arada bankalararası piyasada döviz kurları Para Politikası Kurulu'nun (PPK) sert faiz artırım kararının ardından iki haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Dün dolar/TL'de PPK öncesinde düşüş eğilimi ile 2,27 seviyelerinde yatay bir seyir öne çıkarken, PPK kararından sonra uluslararası piyasalarda 2,1636 seviyesine kadar geriledi.

Bugün açılışın adından dolar/TL'nin bankalararası piyasada 2,18 seviyelerinde dengelenme çabası dikkati çekiyor. Dün 3,10 seviyesinde seyreden Euro/TL ise en düşük 2,96 seviyesini gördükten sonra şu dakikalarda 2,98 seviyesinin hemen altında işlem görüyor.

Analistler, TL'nin ara PPK toplantı duyurusundan bu yana gördüğü en yüksek seviyeye göre yaklaşık yüzde 9 oranında değer kazandığına dikkati çekerek, bu seviyelerde yatay bir seyrin görülebileceğini, bu akşam açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) kararları ve makroekonomik verilerin yön üzerinde belirleyici olacağını ifade ediyor.

BORSA GÜNE YÜKSELİŞLE BAŞLADI
Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, Merkez Bankası'nın güçlü faiz artırım adımından sonra güne 1.233,42 puanlık yükselişle 64.777,12 puandan başladı.

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri dünkü kapanışa göre ortalama yüzde 1,94 oranında değer kazanırken, bankacılık endeksi yüzde 2, holding endeksi yüzde 2,31 oranında yükseliş kaydetti.

PİYASA GÜNE EKSİ REZERVLE BAŞLADI
Öte yandan piyasa güne 20 milyar 637,8 milyon lira eksi rezervle başladı. Bankaların serbest depo hesabı ise 25 milyar 505,6 milyon lira düzeyinde bulunuyor.

DOLAR 2,30'UN ÜSTÜNÜ GÖRDÜ
Merkez Bankası'nın faiz arttırım kararı sonrası dolar gördüğü sert düşüşün ardından yükselişe geçti.

Dolar kararın ardından 2,1619'a kadar gerilemişti ancak öğleden sonra yeniden 2,30'u geçti.

Dolar/TL saat 15.40'da 2,32 ile gün içi en yüksek seviyesini gördü. Dolar böylelikle PPK toplantısı önceki seviyeye ulaşmış oldu. Ardından 2,30'un altına doğru geriledi.

BORSA 18 AYIN EN DÜŞÜĞÜNE GERİLEDİ
Merkez Bankası'nın faiz kararıyla güne olumlu başlayan borsa da, dolardaki yükselişin sürmesi ve Güney Afrika'nın faiz artırmasıyla gün içinde yüzde 4'e yakın kayba uğradı. Endeks, Temmuz 2012'den beri gördüğü en düşük seviye olan 60.753,53 puana kadar düştü.

Sayfa Yükleniyor...