Merkez Bankası faiz kararını açıkladı, dolar rekor kırdı

Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmedi. Merkez'in faiz kararı ve sadeleşmeye yönelik yol haritasını açıklamasıyla dolar 2,90'ı aşarak rekorunu yeniledi. Euro/TL ise 3,20'yi gördü.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı, dolar rekor kırdı

Merkez Bankası, Ağustos ayı Para Politikası Kurulu toplantısının kararlarını açıkladı.

Banka, politika faizini yüzde 7,5'te bıraktı, gecelik borç verme faizini yüzde 10,75 ve gecelik borçlanma faizini de yüzde 7,25 seviyesinde tuttu.

Merkez, piyasa yapıcısı (PY) bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faizini de yüzde 10.25'te tuttu.

Merkez Bankası açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Dış talep zayıf seyrini korurken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

''DAHA SIKI BİR LİKİDİTE POLİTİKASI UYGULANACAK''

İşlenmiş gıda ve enerji fiyatlarındaki gelişmeler kısa vadede enflasyonu olumlu etkilemektedir. Bununla birlikte, döviz kuru hareketleri çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirmektedir. Bu çerçevede, yurtiçi ve küresel piyasalardaki belirsizlikler ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıklar da dikkate alınarak, gerekli görülen süre boyunca daha sıkı bir likidite politikası uygulanmasına karar verilmiştir.

''ENFLASYON İYİLEŞENE KADAR TEMKİNLİ DURUŞ SÜRECEK''

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir."

CNBC-E ANKETİ NE DİYORDU?

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı, dolar rekor kırdı - 1

KARAR SONRASI DOLARDA YENİ REKOR

Merkez Bankası'nın faize dokunmaması sonrasında dolar art arda rekorlar kırdı.

Bankalararası piyasada dolar 2,8850'yle tüm zamanların en yükseğini gördü. Karar öncesinde kur 2,8675 düzeyindeydi.

MB'nin para politikasında sadeleşmeye yönelik yol haritasını açıklamasıyla kur 2,9005'le yeni bir rekor kırdı. Kur siyasi belirsizliğin etkisiyle sabah saatlerinde 2,8776 ile rekorunu tazelemişti. Euro/TL kuru ise 3,20'yi gördü.

SEPET DE REKORDA

Kararın ardından sepet bazında TL de 3.0379 ile tarihi zirveyi gördü.

İçeride siyasi belirsizlik, dışarıda Fed'in faiz artışına gideceği beklentisiyle dolar TL karşısında bu yıl yüzde 23 değer kazandı.

Sayfa Yükleniyor...