Merkez faiz koridorunu aşağı çekti

Merkez Bankası politika faizini yüzde 5.50'de bıraktı. Banka faiz koridorunun üst ve alt bandını 25'er puan aşağı çekti.

Merkez faiz koridorunu aşağı çekti

Merkez Bankası finansal istikrara dair riskleri dengelemek amacıyla bir yandan faiz oranlarının düşük tutulmasının diğer yandan makro ihtiyati tedbirlere devam edilmesinin yerinde olacağını belirterek, bu doğrultuda Ocak ayı toplantısında faiz koridorunun alt ve üst bandında indirime gitti.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu politika faizini yüzde 5.50'de tuttu. Merkez, faiz koridorunun üst ve alt bandını ise değiştirdi. Banka, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 5'ten yüzde 4.25'e, gecelik borç verme faiz oranını da yüzde 9'dan yüzde 8.75'e çekti. Karar sonrası faiz koridoru yüzde 4.75-8.75 olarak uygulanacak.

CNBC-e anketine katılan 12 ekonomistin tamamı bu ay politika faizinde değişiklik beklemiyordu.

Merkez ayrıca zorunlu karşılıklara ilişkin sıkılaştırıcı yönde ölçülü adımların atılması gerektiğini belirterek, TL ve döviz cinsi zorunlu karşılık oranlarında farklı vadelerde artış yaptı.

Merkez Bankası açıklamasında şöyle denildi: "Son dönemde açıklanan veriler, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyid etmektedir. Yurtiçi nihai talep ılımlı seyrederken, ihracat zayıf küresel büyümeye rağmen artış eğilimini korumaktadır. Bu doğrultuda, cari işlemler açığı kademeli olarak azalmaya devam etmektedir.

KREDİLER ÖNGÖRÜLENDEN HIZLI ARTIYOR
Kurul, sermaye girişlerinin hızlandığı mevcut konjonktürde kredilerin öngörülenden daha hızlı artmaya başladığına dikkat çekmiştir. Finansal istikrara dair riskleri dengelemek amacıyla bir yandan faiz oranlarının düşük tutulmasının diğer yandan makro ihtiyati tedbirlere devam edilmesinin yerinde olacağı belirtilmiştir. Bu doğrultuda faiz koridoru sınırlı oranda indirilirken zorunlu karşılıklara ilişkin sıkılaştırıcı yönde ölçülü adımların atılması uygun görülmüştür.

Öte yandan, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağı belirtilmiştir. Bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurtiçi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır.

ENFLASYONDA OCAK'TA SINIRLI YÜKSELİŞ OLABİLİR
Kurul, enflasyonun Ocak ayında tütün fiyat ayarlamaları nedeniyle sınırlı bir yükseliş gösterebileceğini, ancak sonrasında tekrar düşüş eğilimine gireceğini tahmin etmektedir. Temel enflasyon göstergelerinin ise aşağı yönlü seyrini koruması beklenmektedir. Bununla birlikte, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışların fiyatlama davranışları üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir."

Sayfa Yükleniyor...