Merkez faiz koridorunu daralttı

Merkez Bankası politika faizini yüzde 5.75'te tuttu. Gecelik borç verme faiz oranı yüzde 12.5'ten yüzde 11.5'e çekildi.

Merkez faiz koridorunu daralttı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yılın ikinci faiz toplantısında sürpriz yaparak faiz koridorunu daralttı.

Merkez Bankası politika faizini yüzde 5.75'te bıraktı. Banka, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 5'te tutarken, gecelik borç verme faiz oranını yüzde 12.5'ten yüzde 11.5'e indirdi.

CNBC-e'nin anketinde faiz ve munzamda değişiklik beklenmiyordu.

Son dönemde açıklanan verilerin iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyid ettiğini belirten Merkez Bankası, "Yurtiçi nihai talep yavaşlarken net ihracatın büyümeye katkısı artmaktadır. Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde ekonomideki dengelenme eğiliminin süreceği ve cari işlemler açığının kademeli olarak azalmaya devam edeceği öngörülmektedir. Olumlu maliyet unsurlarının etkisiyle Şubat ayından itibaren çekirdek enflasyon göstergelerinin aşağı yönlü bir eğilim sergilemesi beklenmektedir. Kurul, küresel ölçekte son dönemde alınan parasal genişlemeye ilişkin kararları da göz önüne alarak faiz koridorunun üst sınırının bir miktar indirilmesini uygun görmüştür" görüşüne yer verdi.

Analistlere göre PPK açıklamasında dikkat çeken en önemli unsurlar; bir önceki notta para politikasında "sıkı" duruşun sürmesi gerektiği ifadesinin "temkinli" duruşun sürmesi gerektiği şeklinde değiştirilmesi, Şubat ayından itibaren çekirdek enflasyon göstergelerinin aşağı yönlü eğilim göstereceğinin ifade edilmesi ve faiz koridorunda üst sınırın aşağı çekilmesi.

Garanti Bankası Ekonomik araştırmalar tarafından yayımlanan notta, piyasa yapıcı bankalara gecelik borç verme faizinden en son 20 Ocak'ta fonlama yapıldığına dikkat çekilerek, "Yani 20 Ocak'tan bu yana üst sınırdan fonlama yapılmıyordu. Bu bağlamda bu kararın ortalama fonlama maliyeti üzerinde bir etkisi olmayacak. Fakat faizlerin çıkabileceği üst sınırın aşağı getirilmesi ve faiz koridorunun daraltılmasıyla, öngörülebilirlik bir parça artırılmış oldu. Öngörülebilirliğin artmasının etkisinin banka kredi ve mevduat fiyatlamalarında görülmesi beklenebilir" denildi.

Sayfa Yükleniyor...