Merkez faize dokunmadı

Merkez Bankası'nın gösterge faizi değiştirmeyerek yüzde 5.75'te bıraktı.

Merkez faize dokunmadı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Nisan ayı faiz toplantısını bugün gerçekleştirdi.

Merkez Bankası, gösterge faizi değiştirmeyerek yüzde 5.75'te bıraktı. Banka, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 5'te, gecelik borç verme faiz oranını yüzde 11.5'te tuttu.

CNBC-e anketine katılan 12 ekonomist bu ay politika faizinde ve diğer faiz araçlarında bir değişiklik beklenmiyordu.

Merkez Bankası, önümüzdeki dönemde ek parasal sıkılaştırmanın daha sık uygulanabileceğini vurguladı.

Enflasyonu etkileyen ana unsurların Ocak Enflasyon Raporu öngörüleri ile büyük ölçüde uyumlu bir seyir izlediğine dikkat çekilen PPK açıklamasında, "Bununla birlikte, enerji fiyatlarındaki artışlar nedeniyle, kısa vadede enflasyon öngörülenden daha yüksek seviyelerde gerçekleşebilecektir. Kurul, enflasyondaki geçici artışların enflasyon görünümünü bozmasına izin vermeyecektir. Bu doğrultuda, önümüzdeki dönemde ek parasal sıkılaştırmanın daha sık uygulanabileceği vurgulanmıştır" denildi.

PPK açıklamasında küresel ekonomiye dair belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle para politikasında esnekliğin korunmasının uygun olacağını yeniden vurgulanırken, "Alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk Lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır" görüşüne yer verildi.

Son dönemde açıklanan verilerin iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyit etmekte olduğuna da dikkat çekilen açıklamada, "Yılın ilk çeyreğinde tüketim talebinde belirgin bir yavaşlama gözlenirken öncü veriler ikinci çeyrek için ılımlı bir toparlanmaya işaret etmektedir. İhracat istikrarlı artış eğilimini korumaktadır. Bu doğrultuda, petrol fiyatlarının yüksek seyrine rağmen, cari işlemler açığının kademeli olarak azalmaya devam edeceği öngörülmektedir" denildi.

Sayfa Yükleniyor...