'Merkez'in yeni patronu Erdem Başçı

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Babacan'ın kolej arkadaşı olan Erdem Başçı, Merkez Bankası Başkanlığı'na atandı. Bir süre Babacan'ın danışmanlığını yapan Başçı, beş yıl önce de Yılmaz'ın yerine aday gösterilmişti.

'Merkez'in yeni patronu Erdem Başçı

Görev süresi pazartesi günü dolan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın yerine yardımcısı Erdem Başçı atandı.

Başbakan Erdoğan, önceki gün yaptığı açıklamada "Hazırlıkları yaptık, değerlendirmeleri yaptık. Bakanlar Kurulu'ndaki imzayı arkadaşlar hazırlayacak ve Köşk'e göndereceğiz. Kararnameyi Köşk'e gönderdikten sonra ismi açıklarsak daha isabetli olur" demişti.

Türkiye Erdem Başçı'nın ismini yoğun olarak 2006 yılında yaşanan 'atama krizi'nde duymuştu. 44 yaşındaki Başçı, beş yıl önce Erdoğan tarafından Yılmaz'ın yerine aday gösterilmişti.

2006'DA VEKALETEN BAŞKANLIK YAPTI
Başçı, hükümetle Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer arasında yaşanan veto polemiği nedeniyle, Süreyya Sergengeçti'den sonra kısa bir süre Merkez Bankası Başkanlığı'na vekalet etti.

TÜRBANLI EŞİ TARTIŞILDI
Başkanlık için vekalet Başçı'ya verilirken, Başçı'nın kendisi gibi ekonomist olan ve bir ekonomik danışmanlık şirketi bulunan eşi Sıdıka Başçı da çok konuşulmuştu.

Sıdıka Hanım'ın türbanlı oluşu tartışma yaratırken, Başçı'nın kararnamesinin Köşk'ten dönmesi de türbana bağlanmıştı. Ancak Sezer, daha sonra yine eşi türbanlı olan Durmuş Yılmaz'ı bu göreve atamıştı.

BABACAN'IN KOLEJ ARKADAŞI
Başçı'nın Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'la yolları çok kesişti. Babacan'ın kolejden arkadaşı olan Başçı ilk ve orta öğrenimini Babacan gibi TED Ankara Koleji’nde tamamladı. Başçı, daha sonra Babacan’ın da tercihi olan ODTÜ’de okudu.

ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünden 1987’de ‘yüksek şeref’ derecesiyle mezun olan Başçı, Bilkent Üniversitesi’nde İşletme yüksek lisans programını 1989 yılında birincilikle bitirdi.

BİLKENT'TE ÖĞRETİM ÜYELİĞİ YAPTI
Bilkent Üniversitesi’nden iktisat dalında yüksek lisans ile ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nden iktisat master derecelerini aldıktan sonra, Bilkent Üniversitesi’nden iktisat doktoru unvanını aldı.

1995-2003 yılları arasında Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 1999’da doçent olan Başçı, para iktisadı, finansal iktisat, makro iktisat kuramı ve matematiksel iktisat dersleri verdi.

Başçı, İngiltere’deki York Üniversitesi’nde 1999 yılında misafir öğretim üyesi olarak dersler verip uluslararası kongrelerde çok sayıda tebliğ sundu.

SEÇİM SONRASI BABACAN'A DANIŞMAN
3 Kasım 2002 seçimlerinden sonra AK Parti'nin iktidara gelmesiyle Devlet Bakanı Ali Babacan’a danışmanlık yapan Başçı, Eylül 2003’ten bu yana Merkez Bankası’nda Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyor.

YENİ POLİTİKANIN İLK SİNYALİNİ VERMİŞTİ
Başçı, 11 Aralık'ta Merkez Bankası'nın düşük faiz-yüksek munzam karşılıkları politikasını uygulamaya başladığını açıklayarak yatırımcıları şaşırtan isim olmuştu.

Sayfa Yükleniyor...