Metro'da grev kararı

Sosyal-İş Sendikası ile Metro Grossmarket arasındaki TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca Türkiye genelindeki 37 Metro Gross Marketi'ne grev kararı asıldı.

Metro'da grev kararı

DİSK'e bağlı Sosyal İş ile Metro Grossmarket arasında süren 6. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlandı.

Sendika ile işveren arasındaki görüşmelerde 41 maddede anlaşmaya varılsa da taraflar parasal hakları düzenleyen maddelerde anlaşmaya varamadı.

Metro işvereninin “yılda 4 ikramiye” hakkını, 2015 yılı ücretine giydirmeyi teklif etmesi sendika tarafından kabul görmedi. Görüşmelerde, arabulucu aşamasından da anlaşma çıkmaması üzerine sendika grev kararı aldı. Alınan grev kararı doğrultusunda aralarında Bursadaki Osmangazi ve Nilüfer şubelerinin de bulunduğu 37 metro mağaza ve deposuna grev yazısı asıldı.

Grev kararının ise daha sonra açıklanacak bir tarihte uygulamaya konulacağı belirtildi.
Konuyla ilgili sendikanın yaptığı açıklamada, haklarda geriye yönelik taleplerin kabul edilemeyeceği belirtilerek "Toplu iş sözleşmesinin temel amacı işçilerin hak ve ücretlerini korumak ve iyileştirmektir. Ancak Metro işvereninin ısrar ettiği teklif, iyileştirmeden ziyade mevcut hakların ciddi biçimde gerilemesine yol açacak niteliktedir. Dolayısıyla bu teklif uzlaşma zemininin daralmasına yol açmıştır. Üyelerimizin 11 yıllık kazanılmış hakkının geriye götürülmesi ise kabul edilebilir değildir" denildi.

METRO TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA

Metro Toptancı Market Türkiye’den yapılan açıklamada şöyle denildi: "Şirketimizde asgari ücret ile hiç kimse çalışmamaktadır. Şirketimizin sendikaya sunmuş olduğu teklifte, çalışanlarımıza verilen mevcut hakların gerilemesi ve/veya mevcut hakların geri alınması kesinlikle söz konusu değildir. Buna ek olarak, şirketimizin sendikaya sunduğu gelir artışı teklifi enflasyonun üzerindedir.

Metro Toptancı Market, mevcut çalışanlarının ihtiyaç ve isteklerine de uzun dönemli bakış açısıyla yaklaşmaktadır. Sürdürülebilir istihdam sağlamak hep önceliği olmuştur. Aynı zamanda 12 yılda imzaladığımız 5 toplu iş sözleşmesi de bizim ne kadar uzlaşmacı, işbirlikçi ve çalışanın yanında olduğumuzun göstergesidir. Dolayısıyla sendikanın günümüz ekonomik gerçekleriyle bağdaşmayan isteklerinden vazgeçmesini ve en kısa sürede bir anlaşmanın sağlanmasını ümit ve temenni ediyoruz.

Bu süreçte genel merkezimiz ve mağazalarımız faaliyetlerine devam etmektedir. İş ortaklarımız ve müşterilerimizin herhangi bir sorun/aksaklık yaşamaması için gerekli önlemler alınmıştır. Metro Türkiye olarak, müşterilerimize her zaman olduğu gibi, en yüksek kalitede ürün ve hizmeti sunmaya devam etmekteyiz. "

Sayfa Yükleniyor...