Microsoft ve Yahoo'dan Google'a karşı işbirliği

Microsoft ve Yahoo, arama motoru ve internet üzerinden reklam alanlarında işbirliği konusunda anlaştı.

Microsoft ve Yahoo'dan Google'a karşı işbirliği

Dünya yazılım devi Microsoft ve Yahoo, arama motoru ve internet üzerinden reklam alanlarında işbirliği konusunda nihayet anlaşmaya vardı.

İki şirket, pazarın hakimi olan Google'a rakip olabilmek amacıyla, 10 yıllık bir işbirliğine gidiyor.
Anlaşma, iki şirketin gelirleri paylaşmasına dayanıyor.

İşbirliği kapsamında, Yahoo'nun arama motorunda Microsoft teknolojileri kullanılacak. İki şirketin arama motorlarına verilen reklamlara ilişkin satış faaliyetlerini Yahoo yönetecek.

Genişletilmiş anlaşma, Microsoft'un adını Bing olarak değiştirdiği arama motorunun daha fazla kişi tarafından kullanılmasına olanak tanıyacak. Anlaşma, Microsoft'u internette en büyük ikinci arama motoru olabilme imkanına kavuşturacak.

Anlaşmayla Yahoo, ilk 5 yılda kendi sitesindeki tüm arama ve reklam gelirlerinin yüzde 88'ini alacak ve Microsoft'un bazı internet sitelerinde reklam satma hakkına kavuşacak.

Açıklamanın ardından, açılış öncesi işlemlerde Yahoo hisse senedi yaklaşık yüzde 7 düşerken, Microsoft hissesi çok hafif yükseldi.

YENİ BİR ÇAĞ MI BAŞLIYOR?
Microsoft'un CEO'su Steve Ballmer, anlaşmayla, Microsoft'un arama motoru Bing'in rekabet için gerekli olan ölçeğe kavuşacağını söyledi. Ballmer, ''Bu anlaşmayla, aramada daha fazla yenilik, reklamcılar için daha iyi değer ve tek bir şirketin şu anda hakim olduğu piyasada gerçek tüketici seçimi yaratacağız'' dedi.

Yahoo CEO'su Carol Bartz da, ''Anlaşma, Yahoo, kullanıcılarımız ve endüstriye gemi yüküyle değer katacak. Ve bu anlaşmayla internet yeniliği ve gelişmesinde yeni bir çağın kurulacağına inanıyorum'' diye konuştu.

YAHOO'YA 500 MİLYON DOLARLIK KATKI
Yahoo, anlaşmanın, yıllık kârını 500 milyon dolara kadar artıracağını ve kendi arama teknolojisine yatırım yapmayacağı için yılda sermaye harcamalarında 275 milyon dolar da tasarruf sağlayacağını tahmin ediyor.

REKLAM PAZARI 80 MİLYAR DOLARI BULACAK
40 milyar dolarlık online reklam pazarının hızlı büyümesi ve 2010'a kadar 80 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması bekleniyor.

ARAMADA GOOGLE FARK ATIYOR
Yahoo, dünya çapında internet arama pazarında yüzde 8, buna karşılık Google ise yüzde 67 pay sahibi bulunuyor. ABD'de ise Google'ın bu payı yüzde 65 iken, Yahoo'nun ise yüzde 20 civarında.

E-POSTA'DA YAHOO ÖNDE
Yahoo, 500 milyon kullanıcıyla en büyük elektronik posta servisi veren şirket konumunda yer alıyor.

MICROSOFT YAHOO'YU ALMAK İSTEMİŞTİ
Microsoft, Yahoo’yu 47.5 milyar dolara satın almak için yaklaşık 15 ay önce teklif vermiş ancak anlaşma gerçekleşmemişti.

Yahoo, Microsoft’un hisse senedi başına 31 dolar fiyat biçerek yaptığı teklifi reddetmiş, Microsoft ise teklifi hisse senedi başına 35 dolara yükselterek tekrarlamıştı. Yahoo’nun hisse senedi başına 40 dolar fiyatta ısrar etmesi üzerine teklifini geri çeken ve Yahoo ile ilgilenmediklerini açıklayan Microsoft, satın alma işlemi için ayırdıkları bütçeyi kendi projelerinde kullanacağını açıklamıştı.

Sayfa Yükleniyor...