ML: Türkiye'de resesyon olasılığı yüzde 50

Merrill Lynch, Türkiye'de teknik resesyon olasılığının Ağustos itibariyle yüzde 50'ye yaklaştığını belirtti.

ML: Türkiye'de resesyon olasılığı yüzde 50

Merrill Lynch, Türkiye ekonomisi için yüzde 3 olan 2012 yılı büyüme tahmini üzerindeki aşağı yönlü risklerin arttığını ve bundan önceki resesyonları temel alan modellere göre Ağustos ayı itibariyle resesyon olasılığının yüzde 50'ye yaklaştığını belirtti.

Gayrı safi yurtiçi hasılanın (GSYH) art arda iki çeyrek boyunca daralması teknik olarak resesyon şeklinde nitelendiriliyor.

Yayımlanan araştırma raporunda Türkiye'nin gelecek 10 yıllık büyüme görünümünün güçlendiği ve 2011-20 yılları arasında GSYH'nin yılda ortalama yüzde 4.8 ile bölgenin en yüksek büyüme oranını yakalayacağının tahmin edildiği belirtildi.

Merkez Bankası'nın (TCMB) zayıf lira politikasının enflasyonu yükseltici etkisi bulunabileceği hatırlatılan raporda, küresel ekonomideki zayıflama ve Türkiye'nin büyüme görünümüne dikkat eden TCMB'nin kısa vadede enflasyon artışına değil yavaşlayan ekonomiye odaklanacağına işaret ettiği belirtildi. Tüketici fiyatları Ağustos ayında yüzde 0.73 ile yüzde 0.4 olan beklentilerin üzerinde açıklanmıştı.

Politika faizinde bu yıl 75 baz puan daha indirim bekleyen Merrill Lynch, Avrupa ülkelerindeki borç krizi nedeniyle liradaki değer kaybının sürmesi durumunda iç talepteki daralmanın derinleşebileceğine dikkat çekti.

Sayfa Yükleniyor...