Mobius: Doğu'ya bakın para orada

Ünlü yatırımcı Mark Mobius, ''Şiddetle tavsiye ediyorum; Batı'ya dönüp bakmayın, Doğu'ya bakın. Oradakiler ABD Doları'ndan başka bir şeyler arıyorlar. Türkiye'dekiler gidip de orada daha çok vakit geçirsinler. Çünkü orada para var'' dedi.

Mobius: Doğu'ya bakın para orada

Templeton Asset Management Yönetim Kurulu Başkanı Mark Mobius, ''İstanbul Finans Merkezi Konferansı'' kapsamında yaptığı konuşmada, gelişmekte olan piyasaların performansının gelişmiş ülkelerin çok üzerinde olduğunu vurgulayarak, gelişen pazarlarda özellikle 2005 yılından bu yana rezerv miktarının adeta fırladığını söyledi.

Sadece Çin'de 2,4 trilyon dolardan bahsedildiğine dikkati çeken Mobius, ''O yüzden şiddetle tavsiye ediyorum; Batı'ya dönüp bakmayın, Doğu'ya bakın. Oradakiler ABD Doları'ndan başka bir şeyler arıyorlar. Türkiye'dekiler gidip de orada daha çok vakit geçirsinler. Çünkü orada para var'' diye konuştu.

Son dönemlerde artık insanların ''ayıldığını'', gelişmekte olan piyasalara baktıklarını ifade eden Mobius, ''Bütün yatırımcılar artık uyanıyor. Acaba 'Bütün yumurtaları tek bir sepete koymasak mı, Batı'dan uzaklaşsak mı' diye düşünüyorlar. İki kriz oldu, Ortadoğu ve Japon krizi... Dolar endeksi aşağıda. Bu ne demek? İnsanlar artık dolar, ABD Hazinesi tahvili almıyor. Bu, çok önemli bir tavır değişikliği'' şeklinde konuştu.

Konuşmasında, emtia fiyatlarındaki yükselişe işaret eden Mobius, bakırın dünyada yükseldiğini, dünyanın her yerinde bakır madenlerine yatırım yaptıklarını, başta altın olmak üzere fiyatlarda dalgalanmalar olsa da trendin kesinlikle yukarı doğru olduğunu söyledi.

Türev piyasalarına da değinen Mobius, ''Aslında 600 trilyon dolarlık bir türev değerinden bahsediyoruz. Çok önemli bir riskle karşı karşıyayız. Biz tek tek şirketlere baktığımızda, ilk sorduğumuz soru şu, 'Ne tür türevleriniz var?' Sonuçta finans kurumları bundan dolayı çok zor zamanlar geçirdiler, kriz oldu'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...