Mobius'tan yatırımcılara öneriler

Ünlü fon yöneticisi Mark Mobius, yabancı ve Türk yatırımcılar için önerilerde bulundu. Yabancı yatırımcılardan fazla beklememelerini isteyen Mobius, yerli yatırımcılara “Sabırlı olun ve spekülasyonlara bakmayın” dedi.

Mobius'tan yatırımcılara öneriler

Fon yöneticisi Mark Mobius, CNBC-e’ye önemli açıklamalarda bulundu.

Mobius, Zeynep Erataman’ın sorularını canlı yayında yanıtladı.

Mark Mobius’a yöneltilen sorular ve verdiği yanıtlar şöyle:

Sizin Türkiye'deki varlığınız ne kadar? Ne kadar artırmak istiyorsunuz?
Şu anda bu piyasada 1 milyar dolarımız var. Fiyatlar çekici olursa daha da artırabiliriz, eğer çekici olmazsa daha fazla almayız.

Bir beklentiniz var mı, göstergede yine rekorlar gelebilir mi?
Bizim beklentilerimiz bu için çok iyi. Bu sene güçlü bir büyüme göreceksiniz, çok büyük bir iyileşme göreceğiz. Enflasyon geçen seneye kıyasla giderek azalıyor. Belli rezervler artıyor ancak şu anki para birimi biraz fazla değerli, dolayısıyla bu bizim dikkatle izlememiz gereken bir gösterge. Bazı ihraç yapan şirketlerin bununla bir sorunu var. Değerli para birimi onlar için kötü.

Onun dışında iyiyiz diyorsunuz.
Evet, onun dışında her şey çok iyi. Ve biliyorsunuz Türkiye, bizim en sevdiğimiz piyasalardan birisi. Türkiye'nin ağırlığı bizim fonlarımız için de büyük ve böyle olmaya devam edecek.

Türkiye hakkında güzel şeyler söylediniz. Sizin Twitter’ınızı da takip ettim. Başka gelişen piyasalarda olduğu gibi, daha az gelişmiş ülkelere kıyasla, sizce yatırım notununun artırılması için Türkiye'nin ne yapması gerekmektedi?
Bence Türkiye sadece şu anda yapmakta olduğu şeyi ettirmeli, aynı doğrultuda ilerlemeye devam etmeli. Belki de politik yapısında değişiklikleri devam ettirebilir, daha özgür ve daha açık bir ortam haline getirebilir. Ancak onun dışında çok temel değişikliklere gerek olduğunu düşünmüyorum.

Referandumdan önce çok fazla değişikliğe sebep olmayacağını söylemiştiniz. Politikanın yatırımda eskisi kadar etkisi olmadığı anlaşılıyor. CNBC-e’ye konuk olduğunuzda 'Çift dip korkusu iyidir' demiştiniz, bu korkuyu paylaşıyor musunuz?
Ben gerçekten çift dip teorisine inanmamıştım, şimdi de inanmıyorum. Bence küresel bir iyileşme olacak, şu anda bunu görüyoruz zaten. Bildiğiniz gibi Avrupa çok kötü bir dönemden geçti. Bunu devam ettirecekler bütün eylemlere rağmen. Şimdi bütün dünya olarak iyi yoldayız ve iyi bir büyüme görüyoruz. Sadece gelişen piyasalar değil, gelişmiş ülkelerde de durum böyle.

Bir yorumunuzda demiştiniz ki ‘Yunanistan Euro bölgesi krizinden sonra gelişmekte olan bir ülkeye dönmeyecek. NBG 'Türkiye'deki varlığına göre fiyatlandırılıyor’. Yine bu tarz yorumlar görecek miyiz sizin tarafınızdan veya uluslararası şirketlerden?
Evet, böyle bir fırsat mevcut. NBG bu şekildeydi, Türkiye'deki varlığını düşük bir fiyatla artırmak konusunda çok fazla fırsat olmadı.

Türkiye'de ilk kez halka açılmalar gördük. Siz 2011’de artacağını söylemiştiniz, yeni tahminleriniz var mı bu konuda?
Bu sene yeni ihraçlarda ve ikinci ihraçlarda gelişen piyasalarda geçen seneye göre iki kat olmasını ummuştuk. Geçen sene yaklaşık 240 milyardı, bu sene 480 milyar olmasını ummuştuk. Önümüzdeki sene ne olur bilmiyoruz. Ancak piyasada yeni ihraçlar oluyor.

Türkiye'ye gelmek isteyen dış yatırımcılar için veya Türk yatırımcılar için yeni önerileriniz var mı?
Dış yatırımcılar için çok fazla beklemeyin çünkü gemiyi kaçırabilirsiniz. Türkiye'deki yatırımcılar için de onlar zaten buradalar; 'burada kalmaya devam edin ve sabırlı olun' diyebilirim. Ve 'en iyi şirketleri alın, en ucuza sunan şirketleri alın. İyi bir gelecek gördüğünüz şirketleri satın alabilirsiniz Bu en iyi yoludur. Sabırlı olun, spekülasyonlara bakmayın.'

Gelişen piyasalarda yatırım yapmak; sanatın, becerinin ve bilimin bir bileşimi demiştiniz.
Evet, bunları birleştirmek güç.

Sayfa Yükleniyor...