Moody's: Cari açık ve kırılganlığı azaltın

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, "Cari açık azalır, döviz rezervleri artar veya dış kırılganlık azalırsa not artışını değerlendiririz" açıklamasını yaptı.

Moody's: Cari açık ve kırılganlığı azaltın

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notuna ilişkin değerlendirme yaptı.

Açıklamada şunlar kaydedildi: "Cari açığın yapısal olarak azaltılması, döviz rezervlerinin artması veya özel sektör dış borçlanmasının azaltılmasıyla dış kırılganlıkların azalması halinde kredi notu artırımını değerlendiririz.

Türkiye'nin kredi notunun görünümünün 'pozitif' olması, Moody's'in kamu maliyesi ve dış şoklara karşı dayanıklılığın, ülkenin mali ve makroekonomik dayanıklılığını iyileştirmeye devam edeceği yönündeki beklentisini yansıtıyor.

Dış kırılganlıkların azaltılması yönündeki gelişmeler tersine dönerse, kredi notunun görünümü 'pozitif'ten 'durağan'a çekilebilir.

Çok olası görünmese de yabancı sermaye akışında ani ve sürekli duruş, kredi notunu aşağı yönlü baskılar.

Kamu maliyesinde ciddi bozulma, görünümde ve ekstrem durumda kredi notunda düşüşe neden olabilir.

Türkiye'de laik ve dindar / bölgesel ve etnik çatışmalardan kaynaklanan politik riskler var."

MOODY'S'İN TAHMİNLERİ
Türkiye'nin cari işlemler açığının 2012 yılında GSYH'nin yüzde 7.8'i, 2013 yılında ise yüzde 7.4'ü seviyesinde göreceli olarak yüksek kalacağını öngören Moody's, 2012 yılında GSYH'nin yüzde 3 artış kaydedeceğini tahmin ediyor.

Reel GSYH büyümesinin ihracat sektörünün özellikle Avrupa Birliği dışındaki pazarlara yönelik iyi performansının devam etmesiyle 2013 yılında ivme kazanacağını belirten Moody's, gelecek yıl büyüme rakamını ise yüzde 3.8 olarak öngörüyor.

Hükümetin 2013-2015'e yönelik Orta Vadeli Programı'nı da değerlendiren Moody's, tahminlerinin Türk hükümetine göre daha kötümser olmasına karşın bütçenin faiz dışı fazla vermeye ve borç seviyelerinin azalmaya devam edeceğini tahmin etti.

Değerlendirmede, "Orta Vadeli Program'daki politikalar, hükümetin mali güçlülüğü açısından pozitif. Ancak öngörülen faiz dışı fazlanın büyüklüğünün iç tasarruflara yönelik önemli bir katkı sağlaması olası değil ve böylelikle özel sektör tasarruflarını artıracak ve ödemeler dengesi risklerini azaltacak tedbirler açısından tamamlayıcı görünmüyor" ifadesi yer aldı.

Sayfa Yükleniyor...