Moody's: Türkiye en az yüzde 4 küçülür

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4 ya da daha fazla küçüleceğini, IMF ile olası anlaşma durumunda makro hedeflerin yeniden gözden geçirilebileceğini öngördü.

Moody's: Türkiye en az yüzde 4 küçülür

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye Baş Analisti Kristin Lindow tarafından bugün yayımlanan rapora göre, bu yıl için enflasyonun yüzde 7 olması, cari açığın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranının da yüzde 1.3 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Lindow, 20 Ocak'ta Reuters ile yaptığı söyleşide, Türkiye ekonomisi için 2009'da yüzde 0.8 daralma, yüzde 7 enflasyon ve cari açığın GSYH'ye oranını ise yüzde 2.3 olarak öngörüyordu.

Raporda, "GSYH'de 2009 için görünüm, son bir kaç ayda çok daha sert zayıfladı. Sanayi üretimi, kapasite kullanımı, ihracat göstergelerindeki zayıflama devam ederken, işsizlik ve işsizlik maaşı başvurularında endişe verici artışlar oldu. Moody's, şimdi GSYH'de yüzde 4 ya da daha fazla daralma bekliyor ve global ekonomideki canlanma ve kredi kanallarının açılmasına bağlı olan GSYH'de riskler dengesi ise hafif aşağı yöne işaret ediyor" denildi.

Kredi derecelendirme kurumu Moody's'in, Türkiye kredi notu "Ba3" seviyesinde bulunuyor. Bu seviye, yatırım yapılabilir seviyenin üç kademe altında.

Moody's'in araştırma notunda, hükümetin daha fazla gelir elde etme kapasitesi göstermesi ve geçen yıllarda sosyal güvenlik sisteminde yapılan parametrik reformların istihdam piyasası ve kamu sektöründeki reformlarla devam ettirilmesi halinde, Türkiye'nin kredi notunun yükselebileceği belirtildi.

Raporda, ekonomik ve politik sorunların kamu borç dinamiklerini önemli ölçüde ve sürekli olarak kötüleştirmesi halinde, Türkiye'nin kredi notunun aşağı yönlü baskı altında kalabileceğine dikkat çekildi.

Moody's'in raporunda ayrıca, IMF ile anlaşmanın ardından hükümetin makro hedefleri yeniden gözden geçirebileceğini belirtilerek, "Ekonomik yavaşlama mali hedefleri önemli ölçüde tehlikeye attı. IMF ile yeni bir stand-by anlaşmasına varılması halinde orta vadeli makro tahminlerin yeniden revize edilmiş hali yayımlanacak" denildi.

Sayfa Yükleniyor...