Moody's'ten ABD'ye kötü haber

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, ABD'nin kredi notunu olası bir indirim için izlemeye aldı.

Moody's'ten ABD'ye kötü haber

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's ABD'nin AAA olan kredi notunu olası bir indirim için izlemeye aldığını açıkladı.

Moody's bu açıklamayla ABD'nin notunu negatif izlemeye alan ilk kredi derecelendirme kuruluşu oldu. S&P de 18 Nisan'da ABD'nin not görünümünü negatife çekmişti.

Moody's tarafından dün yapılan açıklamada, ABD'de yasal borçlanma limitinin artırılması konusunda anlaşma sağlanamaz ve hükümet ödemelerini yapamaz duruma düşerse ülkenin AAA olan kredi notunu gelecek haftalarda kaybedebileceği uyarısında bulunuldu.

ABD'nin kredi notunun düşürülmesi halinde dünya genelinde finans piyasalarının çok sarsılacağı, ABD hükümeti ve şirketlerinin borçlanma maliyetlerinin artacağı ve bunların kamu maliyesinin uğradığı zararı daha da artırması nedeniyle ekonomik toparlanma üzerinde baskı oluşacağı belirtiliyor.

Dünyanın en güvenli yatırımı olarak bilinen ABD Hazine tahvillerinde temerrüde düşülmesi riski hükümetin 14.3 trilyon dolar yasal borçlanma limitini doldurduğu 16 Mayıs'tan bu yana arttı.

Beyaz Saray ve Kongre 2 Ağustos tarihine kadar ülkenin borçlanma limitini yükseltmek için bir anlaşmaya varmazlarsa, hükümet borçlarını ödeyemeyecek ve bazı kalemlerde temerrüde düşecek.

Muhalefetteki Cumhuriyetçiler, borç limitini arıtmaya razı olmaları karşılığında kamu harcamalarında 2.4 trilyon dolar kısıntı yapılmasında direniyorlar.

Sayfa Yükleniyor...