Moody's'ten açıklama

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'ten, ''Merkez Bankası'nın faiz artırımı bankaların maliyetini yükseltir, banka kredi notları için negatif" değerlendirmesi geldi.

Moody's'ten açıklama

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'ten Merkez Bankası'nın faiz artırım kararına dair yeni bir açıklama geldi.

Kuruluştan yapılan açıklamada, "Merkez Bankası'nın faiz artırımı bankaların maliyetini yükseltir, banka kredi notları için negatif" denildi.

Bankacılık sistemindeki fonlamanın üçte ikisinin kısa vadeli mevduatlardan sağlandığını hatırlatan Moody's, buna karşılık sistemin varlıklarının uzun vadeli olduğunu belirtti. Moody's bu uyumsuzluk nedeniyle fonlama maliyetlerindeki ani artışın bankalar üzerinde baskı yaratacağını ifade etti.

'BORÇLANMANIN YARISI DÖVİZLE'
Türkiye'deki kurumsal şirket borçlanmasının yaklaşık yüzde 50'sinin dövizle yapıldığını belirten Moody's, dövizdeki artışla birlikte bu şirketlerin borç ödeme kapasitelerinin azalacağına ve bunun da bankaları olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti.

'DÖVİZ ÜZERİNDEKİ BASKI HAFİFLEYECEK' DEMİŞTİ
Moody's, geçen hafta da Merkez'in kararıyla ilgili bir rapor yayımlayarak, "Merkez Bankası'nın parasal sıkılaştırması döviz üzerindeki baskıyı hafifletecek ancak aşağı yönkü riskler sürüyor" demişti.

'FİNANSAL STRESİ AZALTACAK'
Raporda buna ek olarak, "Faiz artırımı dövizdeki volatiliteyi, ekonomideki finansal stresi azaltacak, ödemeler dengesi krizi ihtimalini sınırlayacak" ifadelerine yer verilmişti.

Sayfa Yükleniyor...