'Müteahhitler zor durumda kalacak'

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Tellioğlu, KDV iadelerinin kaldırılmasının konut yapımcılarını ve müteahhitleri zor durumda bırakacağını savundu.

Tahir Tellioğlu, hükümetin, tüm sektörlerdeki durgunluğu aşmak için göstermiş olduğu gayret ve çalışmaların bütün iş dünyası tarafından takdirle karşılandığını ifade etti.
        
Ekonominin lokomotifi sektör görevi üstlenen, dolaylı ve dolaysız tüm sektörleri etkileyen ve büyük oranda iş ve işçi istihdamına sahip olan inşaat sektörünün, küresel mali kriz nedeniyle canlılığını iyice yitirdiğini belirten Tellioğlu, inşaat firmalarının finansal sıkıntılarını gidermek ve stoklarda biriken konutları satabilmek için zararına da olsa çeşitli kampanya ve çıkış yolları arayışlarına girdiğini kaydetti.
       
150 metrekare ve altı konut satışlarında, gecekondu dönüşüm projelerinde ve konut kooperatiflerinde KDV oranının yüzde 1 olduğunu hatırlatan Tellioğlu, firmalar ve müteahhitlerin inşa ettikleri bu konutlar için aldıkları mal ve hizmetlerde yüzde 18 KDV ödediklerini ifade etti.
        
Bu konutları satarken veya hak ediş faturası düzenlerken yüzde 1 KDV ile satışının yapıldığına dikkati çeken Tellioğlu, şunları kaydetti:
       
''Bu durumda arada yüzde 17'lik bir KDV farkı doğar. Bu yüzde 17'lik KDV farkını da firmalar yeminli mali müşavir raporu ile Maliyeden iadesini talep eder ve nakden iadesini alırlar. Bugünlerde Maliye Bakanlığının bu aradaki yüzde 17'lik KDV iadesinin kaldırılması ile ilgili Başbakanlığa bir tasarı gönderdiği ve Başbakanlığın da bu tasarıyı yakın zamanda meclise göndereceği bir durum ile karşı karşıyayız.
        
KDV iadelerinin kaldırılması konut yapımcılarını ve müteahhitleri zor durumda bırakacaktır. Bu durum açıkça bir hak kaybı ve gasbı anlamına gelmektedir. Kaldı ki birçok firma, geçmişten gelen ve doğan KDV alacakları ile ilgili şubat ve mart aylarında Maliyeden iade talebinde bulunacaktır.''
       
Söz konusu KDV iadesinin kaldırılması durumunda maliyetlerin otomatik olarak tüketiciye yansıtılacağını, bu durumda ekonomik krizden çıkışta konut fiyatlarının artmasına ve sektördeki talebin daralmasına neden olacağına işaret eden Tellioğlu, konut sektörü içinde üretimde bulunan firmaların yapmış olduğu imalatların azalma hatta durma noktasına geleceğini iddia etti.
       
Buna bağlı olarak istihdamın azalması ve yeniden imalat sektöründe işçi çıkarmalarının başlayacağını ifade eden Tellioğlu, ''Hükümetin kaldırmayı düşündüğü KDV iadesi kanunu gerçekleştiği takdirde işi yeni bitmiş veya projesi devam eden birçok firmayı oldukça kötü etkileyeceği ve hak gasbına sebep teşkil edeceği düşüncesi ile KDV iadesinin kaldırılmaması gerektiğini, en azından kademeli olarak yıllara sarih bir şekilde düşürülmesinin daha doğru olacağını hükümetimize arz eder, çalışmanın bu meyanda şekillenmesini talep ederiz''dedi.
   




Sayfa Yükleniyor...