Nabucco'da imzalar 13 Temmuz'da atılıyor

Nabucco doğalgaz boru hattında hükümetlerarası anlaşmanın 13 Temmuz'da Ankara'da imzalanması planlanıyor.

Nabucco'da imzalar 13 Temmuz'da atılıyor

Avrupa Birliği'nin enerjide Rusya'ya bağımlılığını azaltmak amacını da taşıyan Hazar ve Ortadoğu gaz kaynaklarını Avrupa'ya iletecek olan Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nde, hükümetlerarası anlaşmanın 13 Temmuz'da Ankara'da imzalanması planlanıyor.

Konsorsiyum ortakları ve Avrupa Komisyonu'nun uzun süredir çalıştığı ve son olarak Haziran ayında imzalamayı hedefledikleri hükümetlerarası anlaşma üzerinde gecikmeli de olsa mutabakata varıldı.

Reuters'a bilgi veren Türk ve AB'li yetkililer, anlaşma üzerindeki çalışmaların tamamlandığını, Türkiye dışındaki Nabucco konsorsiyumu üyesi Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Avusturya ve Almanya'nın devlet ve hükümet başkanlarına imza töreni için davet yapıldığını bildirdiler. Anlaşmayı, hattın geçeceği beş ülke olan Türkiye, Macaristan, Romanya, Bulgaristan ve Avusturya imzalayacak.

Toplam 3 bin 300 km uzunluğuna ulaşacak olan ve maliyeti 7.9 milyar Euro olarak hesaplanan Nabucco projesinde, Botaş'ın dışında Almanya'dan RWE, Avusturya'dan OMV, Macaristan'dan MOL , Bulgaristan'dan Bulgargaz ve Romanya'dan Transgaz şirketlerinin payı bulunuyor.

"Anlaşmada hattın geçeceği ülkeler arasındaki transit konularında temel prensipler konuluyor" diyen bir Türk yetkili, kamuoyuna açık bir belge olacak bu metinde gazın kullanımına ilişkin unsurlarının yer almayacağına belirtti. AB'den bir yetkili ise, "Anlaşma metni üzerinde mutabakat sağlandı. 13 Temmuz'da imzaların atılması için hazırlıklarımızı yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Hattan taşınacak gazın yüzde 15'ini indirimli fiyattan almak isteyen Türkiye, hükümetlararası anlaşmayla birlikte, diğer bazı taleplerinin de yer alacağı ülke geçiş anlaşmasının aynı anda imzalanmasını talep ediyordu. Ancak, son dönemde Türkiye, bu iki anlaşmanın aynı anda imzalanmasına yönelik talebinden vazgeçmişti.

YILDIZ TARİH VERMEDİ
Enerji Bakanı Taner Yıldız ise, Nabucco projesinde müzakere sürecinin olgunlaştığını söyledi, ancak projenin imzası konusunda bir tarih vermedi.

Bakan, Yıldız "Görüşmeleri Dışişleri Bakanlığı yürütüyor yarın imzalanacak dense hazırız. Teknik görüşmelerde sona geldik" dedi.

DEVLER DAVETLİ
Bu arada, konsorsiyum üyesi ülkeler dışında dünya enerji piyasası açısından kritik öneme sahip ülkeler de imza törenine davet edilecekler.

Nabucco'nun destekçisi ABD'nin yanı sıra hatta alternatif Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ni yürüten Rusya da imza törenine çağrılması planlanan ülkeler arasında yer alıyor.

Rusya, bu hafta Türkiye'yi, Ukrayna'yı by-pass ederek Avrupa'ya gaz taşıma alternatifini içeren Güney Akım Projesi'nde rol alması için davette bulunmuştu.

Ankara'daki imza törenine Azerbaycan, Gürcistan, Irak, Mısır, Suriye gibi ülkelerin temsilcileri de çağrılacak. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun da imza törenine katılması bekleniyor.

Sayfa Yükleniyor...