Nabucco'da imzalar 25 Haziran'da atılıyor

Prag'da düzenlenen enerji zirvesinde, Türkiye'nin önkoşullarından vazgeçmesi sonucu uzlaşmaya varıldığı belirtiliyor. "Yaşananları İstanbul'daki bir çarşı pazarlığına" benzeten batılı diplomatlara göre, anlaşma 25 Haziran'da imzalanacak.

Nabucco'da imzalar 25 Haziran'da atılıyor

Avrupa Birliği Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti'nin geçen hafta ev sahipliği yaptığı enerji zirvesine birliğe üye ülkelerin yanı sıra Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Mısır ve Irak katılmıştı.

Zirvenin en önemli sonuçlarından biri, Hazar ve Ortadoğu gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya sevk edecek Nabucco projesiyle ilgili anlaşmazlıkların aşılması oldu.

İngiliz Guardian gazetesine konuşan Avrupa Komisyonu'nun Enerjiden Sorumlu Üyesi Andris Piebalgs'a göre kilitlenen pazarlık, Türkiye'nin daha önce öne sürdüğü şartlardan vazgeçmesiyle çözüldü.

Piebalgs, "Türkiye Nabucco boru hattından yüzde 15 indirimli doğalgaz alma talebinden vazgeçti. Sadece transit geçiş ücreti almaları konusunda uzlaştık. sonuca çok yakınız" dedi.

"Türk gaz anlaşması Rus boyunduruğunu kırdı" başlıklı haberde, batılı diplomatın "İstanbul'daki bir çarşıdaymış gibi pazarlık yapıldı" sözlerine de yer verildi.

Türkiye'nin önşart koymadığını, ancak Rum kesiminin engellediği enerji müzakere başlığının açılmasını beklediğini yazan gazete, anlaşmanın 25 Haziran'da Ankara'da imzalanacağını da duyurdu.

Sayfa Yükleniyor...