Nabucco'da inşaat bir yıl gecikecek

Nabucco International Genel Müdürü Mitschek, Nabucco projesinde takvimin, tedarik zamanlaması doğrultusunda bir yıl ileriye alındığını ve yeni takvime göre inşaat çalışmalarına 2013’te başlanacağını açıkladı.

Nabucco'da inşaat bir yıl gecikecek

Nabucco'dan yapılan yazılı açıklamada, bu değişikliğin, potansiyel doğalgaz tedarikçilerinin Hazar Bölgesi ve Ortadoğu’daki doğalgaz kaynaklarının tedarikine ilişkin olarak açıkladığı zamanlama değişikliğinden kaynaklandığı belirtildi.

Açıklamada Nabucco International Genel Müdürü Reinhard Mitschek, Nabucco Projesi’nde şu ana kadarki sürecin, tedarik konusunda atılan somut adımlar, gelişmiş çevresel ve sosyal etki değerlendirmesi ve iş akışına yönelik yapılan diğer önemli çalışmalar çerçevesinde olumlu bir seyir izlediğini belirterek, "Açık sezon (open season) süreci, doğalgaz tedariki konusunda somut taahhütler alınır alınmaz başlatılacak, bunu takiben de nihai yatırım kararı alınacak. Boru hattından ilk gaz akışının 2017 yılında gerçekleşmesini bekliyoruz. Nabucco doğalgaz boru hattı projesi ile ilgili çalışmalar ihtiyaçlar doğrultusunda aralıksız devam etmektedir" dedi.

Açıklamada, Nabucco hissedarlarının doğalgaz tedarikçileri ile yapılan görüşmelerin umut vaat ettiği kaydedilerek, "Doğalgaz tedariki konusunda gerçekleştirilen görüşmeler, inşaat çalışmalarından sorumlu Nabucco Uluslararası Doğalgaz Boru Hattı Limited Şirketi’nden tamamen bağımsız olarak, hissedarlarla birlikte Türkiye ve Avrupa’dan üçüncü parti doğalgaz alıcıları tarafından yürütülüyor" denildi.

Mitschek düzenlediği telekonferansta ise soruları yanıtlarken, Nabucco hattının yeni halinin eski plandan 550 kilometre daha uzun olacağını belirterek, "Irak'tan gaz alımı için Botaş ile birlikte görüşmeler yapıyoruz; hattın kapasitesini azaltmayı düşünmüyoruz" dedi.

Nabucco doğalgaz boru hattının kapasitesinin 31 milyar metreküp olması planlanıyor.

Nabucco hattının önümüzdeki dönemde diğer boru hatlarına bağlanabileceğini kaydeden Mitschek, "Nabucco hattının maliyeti konusunda bugünden bir rakam vermek için erken" değerlendirmesinde bulundu.

Reuters'ta dün yer alan habere göre, Hazar ve Ortadoğu kaynaklarını Avrupa'ya ulaştırmak için yapımı planlanan Türkiye- Avusturya (Nabucco) doğalgaz boru hattının daha önce 7.9 milyar Euro olarak hesaplanan yatırım tutarı, maliyet artışları ve yeni keşif bedelleri nedeniyle 12-15 milyar Euro düzeyine çıktı. Bilgi veren konuya yakın kaynaklar, Nabucco'nun yatırım maliyetinin gözden geçirilmesi için yapılan çalışmada, yüzde 100'e yakın tutarda bir artışın ortaya çıktığını ve bazı ortakların bu tutarın karşılanmasına sıcak bakmayacağını net bir şekilde dile getirdiğini ifade ettiler.

Sayfa Yükleniyor...