Nabucco'da yüzde bilmecesi

Nabucco'da Türkiye hangi koşullarda masaya oturacak? Yarınki imza öncesi Reuters'in geçtiği "Türkiye Nabucco hattından taşınacak doğalgazın yüzde 15'ini kullanmaktan vazgeçti" haberini Enerji Bakanı Yıldız yalanladı.

Nabucco doğalgaz boru hattının imza töreni yarın düzenlenecek. Önemli tören öncesi Türkiye'nin masaya hangi koşullarla oturacağına dair belirsizlik sürüyor.

Türkiye'nin hattan geçecek gazın yüzde 15'ini kendi ihtiyaçları için kullanma talebinden vazgeçebileceği yönündeki haberleri Enerji Bakanı Taner Yıldız, yüzde 15'lik paydan çok daha önemli kazanımlar olacağına dikkat çekerek yalanlıyor.

Bugün sabah saatlerinde Reuters ajansı abonelerine Enerji Bakanı Yıldız'a dayandırarak "Türkiye Nabucco'da yüzde 15'lik doğalgaz hakkından vazgeçti" şeklinde bir haber geçti.

Bakan Taner Yıldız, bu haberin ardından yaptığı açıklamada iddiaları yalanladı. Yıldız şöyle konuştu:

"Türkiye'ye verilmiş böyle bir hak yoktu ki zaten vazgeçilsin.

Yüzde 15'ten amaç nedir. Amaç arz güvenliği ile alakalı güvencedir. İstenilen gazı tedarik etmekle alakalıdır. Burada önemli olan Türkiye'nin ihtiyaçlarının karşılanması ve arz güvenliğinin sağlanmasıdır. Yarın imzalanacak hükümetler arası anlaşmada bir madde var. O madde de şu: 'Ortak ülkeler istemeleri halinde öncelikle gazın yüzde 50'sine varıncaya kadar olan miktar bu ülkeler için kullandırılır' Yani 31 milyar metreküpün yarısı olan 15,5 milyar metreküpe kadar olan kısmı kullandırılır der istemeleri halinde. Bu bir imtiyazdır ortak ülkelere...

Ben burayı istersem kullanabilirim yani bana yüzde 15 ile gelecek miktar 4,5 milyar metreküptür ama daha fazlasını kullanma imkanım var. Niçin bunun adını öyle koyalım. Niçin yüzde 15 olarak isimlendirelim. Adının yüzde 15 olması değil ki amacımız, üzüm yemektir. Biz üzüm yiyoruz."

Arz güvenliği ile alakalı ülkelere imkan sağlandığını ve bunun anlaşmada yer aldığını vurgulayan Bakan Yıldız, bu nedenle yüzde 15 rakamının olup olmamasının fark etmediğini söyledi.

Proje için yarın düzenlenecek imza törenine Bulgaristan, Avusturya ve Macaristan başbakanları ile Gürcistan Devlet Başkanı katılacak.

"IRAK'IN ŞU AN VERECEK GAZI YOK"
Öte yandan, Nabucco Projesi için ileride tedarikçi ülkelerden biri olabileceklerini söyleyen  Irak Hükümet Sözcüsü Ali el Debbag. şu anda ise Nabucco'ya verecek fazla gazlarının bulunmadığını vurguladı.

Debbag bu nedenle, Başbakan Maliki'nin Ankara'da yarın yapılacak törene katılacağını ancak Nabucco anlaşmasına imza atmayacağını duyurdu. Debbag, “Ülkenin ihtiyacını karşılamak, ihracattan önceliklidir" dedi.

Sayfa Yükleniyor...