Norveçli enerji devi Yeşil'i aldı

Norveçli Statkraft, Yeşil Enerji'nin yüzde 95'ini Global'den satın aldı.

Norveçli enerji devi Yeşil'i aldı

Avrupa'nın en büyük yenilenebilir enerji üreticisi olan Norveçli devlet şirketi Statkraft, Global Yatırım Holding'in iştiraki Yeşil Enerji'nin yüzde 95'ini satın aldığını açıkladı.

Gerek Statkraft'tan gerekse de Global Yatırım Holding'ten yapılan açıklamalara göre, Statkraft'ın Yeşil Enerji'yi devralma işleminin satış anlaşmasında belirtilen bazı ön şartların yerine getirilmesine ve EPDK onayı dahil, tüm yasal onayların alınmasına bağlı olarak Haziran ayına kadar tamamlanması bekleniyor.

Satın alma kapsamında Yeşil Enerji'ye ait toplam kurulu kapasitesi 633 Megawatt (MW) olan ve yıllık elektrik üretim miktarı 2.1 terawatt saat olan yedi hidroelektrik santrali projesi Statkraft'a geçecek. Santrallerin tamamlanması için 600 ile 700 milyon Euro arasında yatırım yapılması gerekiyor.

Bu 7 adet hidroelektrik santralinden 20 MM üretim kapasiteli bir hidroelektrik santralinin inşaatına Mayıs 2008'de başlandı. Santralin 2010 yılı ilk çeyreğinde üretime geçmesi bekleniyor.

Statkraft Güneydoğu Avrupa Bölge Birim Başkanı Tima Lyer, bu anlaşma ile 7 adet hidroelektrik santrali alan Statkraft'ın hem Türkiye'ye daha temiz enerji kaynağı sağlayacağını, hem de Avrupa enerji piyasasına entegre olma yolunda olan Türkiye'ye ilk adımı attığını belirtti.

Global Yatırım Holding tarafından borsaya yapılan açıklamada, Eylül 2008 itibariyle Yeşil Enerji'nin konsolide aktif büyüklüğünün Global'in konsolide aktif büyüklüğüne oranının yüzde 7.37 olduğu belirtildi.

Statkraft, agresif büyüme hedeflerine ulaşabilmek için Şubat ayında Norveç devletinden 8 milyar kron (1.16 milyar Euro) yardım istemiş ve bu miktarın bir kısmının Norveç dışında kullanacağını belirtmişti.

Sayfa Yükleniyor...