Not artışında sıra Moody's'te

Yabancı finans kuruluşları Fitch'ten gelen not artışını olumlu karşılarken, Moody's'ten de benzer bir adım gelmesi gerektiğini belirttiler.

Not artışında sıra Moody's'te

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu artırması yabancı finans kuruluşları tarafından olumlu karşılandı.

Yatırım bankası JP Morgan raporunda, "Piyasa sadece 1 basamak not artışı bekliyordu. 2 basamak olması sürpriz oldu. Bu not artışının büyüklüğü piyasaları olumlu etkilemesi için yeter. Yatırım yapılabilir seviyesine 1 basamak kaldığı için bundan sonra bir sonraki not artışının zamanlamasıyla ilgili spekülasyonlar aracaktır. Büyük ihtimalle önümüzdeki günlerde Moody's’ten bir not artışı gelecek. Büyük ihtimale 1 basamak olur. S&P’den ise ilk aşamada görünüm değişikliği bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Merrill Lynch not artışı haberini olumlu karşıladığını belirterek, "Eylül'de ‘’Türkiye yeni Brezilya mı’’ başlıklı rapor yapmıştık. Moody's ve Fitch’ten bekliyorduk, sırada Moody's var. Not artışı artık IMF tartışmalarına bir son vermeli. Zaten biz de önceden ‘IMF’siz hayat ta var’’ demiştik" yorumunu yaptı.

S&P ve Moody's'in Fitch'i takip etmesi gerektiğini belirten Barclays, "Büyük ihtimalle,2011'de seçime giderken 2010'un ilk çeyreğinde mali kuralın geçmesini bekleyecekler. Bizce IMF anlaşması piyasalarda ancak çok çok sert satışlar olduğunda gündeme getirebilir. Bu kararın kredi piyasasına etkisi sınırlı olur ama yabancı yatırımcıları borsa için çok cezbedeceği açık. Bu nedenle hem borsada hem de para piyasasında ciddi yükseliş bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Japon Nomura raporunda şu ifadelere yer verdi: "Türkiye'nin notunun yatırım yapılabilir seviyeye çıkması 2011’de olur. Türkiye en büyük gelişen ülkeler arasında. Bu yüzden Moody's ve S&P’nin notları olması gerekenin çok altında. Olayı hızlandıracak bir ivme Türkiye'nin mali durumundaki gelişmeler olacaktır. Bir IMF programı çok net bir şekilde kredi notunda ilave artışa yol açar. IMF programı iki sene içinde en az yüzde 2.5 oranında büyümeye katkı sağlayacak."

Yatırım bankası Goldman Sachs, "İki basamak pek görülmeyen bir not artışı. Ama bizim için sürpriz olmadı. Türkiye son 10 senede önemli yapısal dönüşümler yaşadı ve mali sürdürülebilirliği sağlayabildi. Net borcunun /GSYH’ya oranının son 10 senede yüzde 65’ten yüzde 40’lara çekebildi. Bundan sonra S&P ve Moody's yaparsa bizi şaşırtmaz. Ama biz bunlardan bir anda 2 basamak not artışı beklemiyoruz" görüşünü belirtti.

Sayfa Yükleniyor...