Not yükseldi peki şimdi ne olacak?

Moody's uzun bir aranın ardından Türkiye'nin nodtunu yatırım yapılabilir ülkeler seviyesine yükseltti. Bu değişikliğe piyasaların değil yatırımcıların tepki vermesi bekleniyor.

Not yükseldi peki şimdi ne olacak?

Piyasa, not artırımının ardından beklendiği gibi Türk varlıklarına yöneldi. BIST 100 rekor yüksek seviyeye tırmanırken 2 yıllık gösterge tahvilin getiri oranı yüzde 4,63 ile yeni bir düşük seviyeye geriledi.

Türkiye'nin; Azerbaycan, İzlanda ve Uruguay ile beraber yatırım yapılabilir ülkeler ligine adım atmasının ardından birçok yatırımcı bundan sonra yaşanacak gelişmeleri sorgulamaya başladı.

Piyasalar yaklaşık iki yıldır Türkiye'ye yatırım yapılabilir notuna sahip ülkelere olduğu gibi davranıyor. Türkiye'de hisse senedi piyasasının, tahvillerin ve diğer varlıkların performansı gelişmekte olan diğer ülkelere kıyasla çok daha iyi.

Ankara, Standard&Poors'tan da benzer bir hareket beklerken yatırımcıların kısa vadeli spekülatif bahislerle piyasaları test etmek yerine paralarını uzun vade için Türkiye'ye getirip getirmeyecekleri sorusu hala cevap bekliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Eylül ayında yatırım yapılabilir notunun ekonomik etkileri hakkında bir çalışma yaptı. Sonuçlarsa pek iç açıcı gelmedi.

TCMB, varlıkların baskı altına gireceği sonucuna vardı. Hisse senedi piyasalarının, kar realizasyonları ile yüzde 8 değer kaybetmesi, kısa vadeli portföy yatırımlarının ise GSYH'nin yüzde 1'i kadar yükselmesi bekleniyor. Çalışmaya göre borçlanma maliyetlerinin düşmesi ile Türkiye ancak altı ay sonra GSYH'nin yüzde 0,6'sı dolayında uzun vadeli sabit yatırım çekebilecek. TCMB, notu Türkiye'den çok daha önce yatırım yapılabilir seviyesine çıkarılan, kamu borcu daha fazla olan kısa vadede ise benzer finansman ihtiyaçlarına sahip olan Brezilya ve Güney Afrika'yı örnek olarak gösterdi.

Çalışma elbette ki ancak ipucu verebilir ancak Moody's'in kararının ardından ekonomistler de benzer öngörülerde bulundu.

Uzun zamandır Türkiye'nin notunun yatırım yapılabilir düzeyine çıkarılması gerektiğini savunan Standard Chartered gelişmekte olan piyasalar bölümü başkanı Tim Ash, Wall Street Journal'a kararın uluslararası sermayeyi çekmek için kuyrukta bekleyen Türk bankalarına ve şirketlerine yardımcı olacağını söyledi. Ash konu ile ilgili olarak, "Piyasa uzun zamandır bu beklenti ile pozisyon alıyordu. Bu nedenle kısa vadede yeni bir yükseliş beklemiyorum" diye konuştu.

Morgan Stanley'den Tevfik Aksoy da Ash ile aynı fikri paylaşıyor: "Not artırımı uzun zamandır fiyatlandığı için ilk tepkiler sona erdikten sonra net etkinin sınırlı kalması muhtemel. Ancak uzun vadeli etkilerin olumlu olması beklenebilir. Sermaye akışlarının kalitesinin artmasından yatırım iştahının iyileşmesine kadar bazı pozitif gelişmeler yaşanması mümkün."

Kararı hemen memnuniyetle karşılamaktansa Ankara, yatırım yapılabilir notunun yararlarını görmek için bir süre beklemek zorunda kalabilir.

Sayfa Yükleniyor...