Nükleer ihalesine onay çıktı

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, nükleer santral ihalesine tek teklifi veren Rus grubun güvenlik kriterlerine ilişkin olumlu görüş bildirdi. Son kararı Bakanlar Kurulu verecek.

Nükleer ihalesine onay çıktı

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Türkiye’nin ilk nükleer santralin yapımı için açılan ve yalnızca Rus devlet şirketi Atomstroyexport-Inter RAO-Park Teknik’ten oluşan ortaklığın katıldığı ihalede ortaklığın teknoloji teklifini uygun buldu.

Güvenlikle ilgili 9 kriter üzerinden yapılan değerlendirmede gruba anlaşılmayan hususlarla ilgili birçok soru soruldu. Son olarak 15 Aralık tarihine kadar süre verilmişti.

TAEK’in kararı aşamasından sonra TETAŞ fiyat tekliflerinin yer aldığı üçüncü zarfı açacak. TETAŞ’ın kısa süre içinde basının huzurunda yapacağı işleme ilişkin tarihi açıklaması bekleniyor.

Mersin Akkuyu’da yapılacak olan santral için TETAŞ üçüncü zarfta yer alan fiyatlara bakarak değerlendirmesini karar için Bakanlar Kurulu’na iletecek. TAEK’ten yapılan açıklamada, uygunluk belgesinin ihaleyi gerçekleştiren Türkiye Elektrik Ticaret AŞ (TETAŞ) genel müdürlüğüne bugün teslim edildiğini bildirildi.

Son 40 yılda üç kez açtığı nükleer santral ihalelerinden de sonuç alamayan Enerji Bakanlığı’nın yüksek katılım beklediği ve TETAŞ tarafından Türkiye tarihinde dördüncü kez açılan ihale için 13 şirket şartname aldığı halde, yalnızca Atomstroyexport-Inter RAO ve bir Ciner grubu şirketi olan Park Teknik’ten oluşan grup teklif vermişti.

TAEK açıklamasında, söz konusu ortaklığın verdiği teklifte her biri 1,200 Megawatt (MW) gücünde toplam 4 reaktörün bulunduğu ve toplam 4 bin 800 MW gücünde bir santralin planlandığı iletildi.

REAKTÖR TASARIMI EN SON MODEL
TAEK’in web sayfasında, Rus tipi basınçlı su reaktörlerinin geleneksel olarak VVER olarak adlandırıldığı, ihaleye katılan ortaklığın Akkuyu sahasında VVER-1200 (AES-2006) tasarımı reaktörlerden dört ünite kurulmasını teklif ettiği belirtildi.

VVER-1200’ün (AES-2006) Rusya tarafından geliştirilen VVER tipi reaktörlerin en son modeli olduğu kaydedilen metinde, şunlar yer aldı: “Bu tasarım, halen dünyada 18 adedi işletmede bulunan VVER-1000’den özellikle de Finlandiya için geliştirilen ve daha sonra Çin (Tianwan 1 ve Tianwan 2) ve Hindistan’da (Kudankulam) inşa edilen VVER 1000 (AES-91)tasarımından evrimleştirilmiştir. VVER tipi reaktörlerin diğer basınçlı su reaktörlerinden en önemli farkları yatay buhar üreteçleri ve hekzagonal örgü biçiminde yerleştirilmiş yakıt tasarımlarıdır. Akkuyu için teklif edilen her bir ünitenin nominal elektrik gücü yaklaşık 1,200 MWe, 4 üniteden oluşan nükleer güç santralının toplam elektrik gücü ise yaklaşık 4,800 MWe’dir. Çift katmanlı koruma kabı binası bulunmaktadır.

Tasarımda uçak çarpmaları, dış patlamalar, rüzgar yükleri dikkate alınmıştır. Batı tipi benzerlerinde bulunan tüm güvenlik sistemlerine sahiptir ve tasarıma esas kazaların ötesindeki kazalar da (ciddi kazalar) göz önünde bulundurularak tasarım yapılmıştır. Rusya Federasyonun’da, Novovoronezh II Nükleer Santralında 24 Haziran 2008’de ve Leningrad II nükleer santralında 25 Ekim 2008’de VVER-1200 (AES-2006) tipi ilk ünitelerin inşaatına başlanmıştır.”

Sayfa Yükleniyor...