Obama finansal reform için kolları sıvıyor

ABD Başkanı, finansal denetim kurallarının yeniden düzenlenmesini öngören yeni reform projesini hayata geçirmeye başlıyor.

Obama finansal reform için kolları sıvıyor

ABD'nin sağlık sektöründe istediği reformu bu hafta yasalaştırmayı başaran Başkan Barack Obama, zaman yitirmeden finansal denetim kurallarının yeniden düzenlenmesini öngören yeni reform projesini hayata geçirmeye başlıyor.

Yetkililer, yeni reformu kamuoyuna tanıtacak kampanyayı başlatırken Obama da dün reformun Kongre'de öncülüğünü yapan Senato Bankacılık Komisyonu Başkanı Christopher Dodd ve Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi Başkanı Barney Frank ile izlenecek stratejiyi görüştü.

Demokrat Partili Kongre üyeleri, sağlık reform yasasındaki başarının finansal reform çalışmalarına ivme kazandıracağını umuyorlar. Beyaz Saray da finans reformunu, Kasım ayında yapılacak Kongre seçimlerinde oy kaybını önleyecek siyasi bir başarıya dönüştürmek istiyor.

Yönetim, reformu halka kabul ettirmek için Amerikan finans dünyasının kalbi olan Wall Street'teki şirketlerin geçmişteki savurganlıklarının yarattığı öfkeden yararlanmak istiyor.

Princeton Üniversitesi'nde Profesör Alan Blinder, "Haklı olsun olmasın, şu anda herkes Wall Street'ten ve bankalardan nefret ediyor" dedi.

Pew Araştırma Merkezi'nden Carroll Doherty de, büyük finans kuruluşlarına duyulan öfkenin fark gözetmeden Demokrat, Cumhuriyetçi ve bağımsız tüm Kongre üyelerince paylaşıldığını söyledi.

Obama geçen hafta sonunda yaptığı tüm radyo ve televizyon konuşmalarını bu konuya ayırırken, Hazine Bakanı Timothy Geithner ve diğer yetkililer de her fırsatta Wall Street'in denetime alınması gerektiği mesajını vurguluyorlar.

Dodd, tasarının bir ay içinde Senato'dan geçeceğini umduğunu söyledi. Temsilciler Meclisi kendi görüşlerine göre hazırlanan tasarı metnini daha önce onaylamıştı. Bundan sonraki aşamada iki meclisin yapacağı ortak çalışmayla nihai metin ortaya çıkacak.

Sayfa Yükleniyor...