Ocak ihracatında 'altın' farkı

Külçe altın ihracatı, TÜİK ve TİM istatistiklerinde farka yol açtı. Ocak'ta ihracat TİM'e göre yüzde 12.2 artarken, külçe altın ihracatını hesaba katan TÜİK'e göre yüzde 0.3 oranında azaldı.

Ocak ihracatında 'altın' farkı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bugün açıkladığı dış ticaret istatistiklerine göre Ocak'ta ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.3 azalarak 7.864 milyar dolar oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi ise ay başında Erzurum'da yaptığı toplantıda Ocak'ta ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.25 artarak 7.911 milyar dolara yükseldiğini açıklamıştı.

İhracatın son bir yıllık değişim oranında iki kurumun istatistiklerinde göze çarpan bu farkın külçe altın ihracatına bağlı olarak değişen baz etkisinden kaynaklandığı öğrenildi.

TÜİK'e göre 2009 Ocak ayı ihracatı 7.886 milyar dolar, TİM'e göre 7,03 milyar dolar. İhracatın TÜİK istatistiklerinde daha yüksek olmasının sebebi ise külçe altın ihracatı. TÜİK, külçe dahil her türlü altın ihracatını 71. fasıl başlığı altında dahil ederken, TİM'in sadece işlenmiş altın ihracatını kayda alıyor.

BAKAN DA DOĞRULADI
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da CNBC-e'nin tespit ettiği bu farkı doğruladı ve şunları söyledi: "Bunlar TÜİK verileri olduğu için altın dahil ihracatlardır. Ocak 2009'da yapılan ihracat içinde 1,1 milyar dolarlık altın ihracatı vardı. Oysa Ocak 2010'da açıklanan rakamlarda ise bunun içindeki altın ihracatı rakamı da yaklaşık 225 milyon dolar. Yani arada neredeyse 900 milyon dolar altın ihracatından kaynaklanan bir azalmanın ortaya çıkartmış olduğu 21 milyon dolarlık bir azalma var. Altın hariç baktığımız zaman ihracatımızın Ocak 2010'da 2009 Ocak ayı ihracatına göre 700 milyon dolar daha fazla olduğunu görüyoruz."

TİM: PARA YERİNE SAYILIYOR
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de yaptığı açıklamada, "Para yerine sayıldığı için bizim kayıtlara külçe altın girmiyor. Altın biliyorsunuz tasarruf aracı, pahalandığında halk satıyor, külçe altın haline getirilip yurtdışına ihraç ediliyor. Bu nedenle geçen yılla karşılaştırıldığında fark belirginleşti" dedi.

Sayfa Yükleniyor...