OECD: Dünya durgunluktan çıkmış olabilir

OECD, dünya ekonomisinde durgunluğun sona ermiş olabileceğini belirtti. OECD'ye göre gelişmekte olan ülkelerde toparlanma hız kazandı.

OECD: Dünya durgunluktan çıkmış olabilir

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), dünya ekonomisinde durgunluğunun tahmin edilenden daha erken sona ermek üzere olduğunu düşünüyor.

Dünya ekonomisine ilişkin Haziran ayında açıkladığı beklentilerini revize eden OECD, dünya ekonomisinde durgunluğun sona ermiş bile olabileceğini söyledi.

Küresel ticaretin dipten döndüğünü belirten OECD, gelişmekte olan ülkelerde toparlanmanın hız kazandığını ifade etti.

OECD, daha fazla canlandırma önlemine duyulan ihtiyacın azaldığını ancak yine de merkez bankalarının para politikalarını 2010 sonrasına kadar sıkılaştırmaması gerektiğini dile getirdi. OECD, bankacılık sisteminin sağlığına yönelik endişelerin sürdüğünü de söyledi.

OECD, gelişmiş ülkelere ilişkin 2009 büyüme tahminlerinde bir takım değişikliklere gitti. Buna göre Euro Bölgesi'nin 2009 daralma oranı beklentisi yüzde 4.8'den yüzde 3.9'a, Japonya'nın yüzde 6.8'den yüzde 5.6'ya, Almanya'nın yüzde 6.1'den yüzde 4.8'e revize edildi.

ABD SON İKİ ÇEYREKTE BÜYÜYECEK
ABD ekonomisine ilişkin yüzde 2.8'lik daralma beklentisinde ise değişikliğe gidilmedi. Raporda ABD ekonomisinin üçüncü ve dördüncü çeyrekte büyüyeceği öngörüldü.

OECD raporunun ardından OECD Başekonomisti Jorgen Elmeskow'un yaptığı açıklamalar dikkat çekti. Reuters'a demeç veren Elmeskow, ekonomiyi canlandırmaya yönelik önlemleri geri çekmek için erken olduğunu savundu. Ancak Elmeskow, yine de G20 ülkelerinin likiditenin geri çekilmesi için bir plan oluşturmasının yerinde olacağını ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...