OECD: Euro Bölgesi krizi henüz geçmedi

OECD uyardı: "Euro Bölgesi krizi geçmiş sayılmaz; bankalar zayıf, borçlar yüksek.

OECD: Euro Bölgesi krizi henüz geçmedi

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) bu yıl başından beri finans piyasalarının daha sakin geçmesine rağmen Euro Bölgesi'nin kamu borç krizinin geçmiş sayılamayacağını, bölge bankalarının zayıf ve borç düzeylerinin hâlâ yüksek olduğunu ve mali hedeflerin garanti olmadığını bildirdi.

OECD, 17 üyeli bölgenin iddialı ekonomik reformları gerçekleştirmek zorunda olduğunu belirtti ve rehavete yer olmadığı uyarısı yaptı.

Euro Bölgesi'nin mali durumuna ilişkin yayımladığı raporda OECD, "Euro bölgesi kamu borçları konusunda piyasa güveni kırılgandır. Büyüme beklentisi alışılmış boyutların ötesinde bir belirsizlik taşıyor ve kamu borçları krizinin çözümüne, ciddi ölçüde etkilenecek kadar bağımlı" dedi.

Uluslararası Para Fonu ve Avrupa Komisyonu'nun 2012 yılında Euro Bölgesi'nde daralma olacağı tahminlerinin aksine OECD, blokta yüzde 0.2 büyüme bekliyor.

OECD, kamu borçlarında azalma hedeflerinin gerçekçi ve mümkün hedefler olması gerektiğini aksi halde Avrupa Birliği'nin uyulması zorunlu sistemlerinin itibar kaybedeceğini vurguladı.

Bankaların güçlendirilmesinin de krizin çözümü için kritik önemde olduğunu belirten OECD, borçlu İtalya ve İspanya'nın piyasalara erişimlerinin kesilmesi ihtimaline karşı destek sağlayabilmek için yeterli büyüklükte bir güvenlik sisteminin oluşturulmasını istedi.

Sayfa Yükleniyor...