OECD: Para politikasını sıkılaştırın

OECD, küresel ekonomik krizden güçlü bir çıkış yapan Türkiye'nin mali ve para politikasını kademeli olarak sıkılaştırması gerektiğini ifade etti.

İktisadi Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından yayımlanan ve Türkiye'nin ekonomik durumu ile ekonomi politikalarının değerlendirildiği raporda Türkiye'nin önündeki en büyük engelin ekonomideki toparlanmanın devam etmesi ve uzun vadede sürdürülebilir büyümenin sağlanması olduğu belirtildi.

Mali politikanın ekonomiye destek tedbirlerinin kademeli olarak kaldırılmasıyla sıkılaştırılabileceği ifade edilen raporda ayrıca Merkez Bankası'nın kriz döneminde başlattığı ve kademeli olarak geri çekeceğini açıkladığı gevşek para politikasını geri çekmesi gerektiği ifade edildi.

Ekonomideki olumlu görünüme bağlı olarak faiz oranlarının normalleştirilmesi sürecinin 2010 sonundan önce başlamasını tavsiye eden OECD, bunun hızlı ancak enflasyon beklentilerini bozmayacak şekilde yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Açıklanan ancak henüz yasalaşmayan mali kuralın 2011 bütçesinde uygulanması gerektiği ifade edilen raporda, mali kural ve gerekli yönetim altyapısının yürürlüğe koyularak mali sürdürülebilirliğin artırılabileceği kaydedildi.

Türkiye ekonomisinde büyümenin hızlanmasıyla birlikte ticaret dengesinin daha fazla bozulmaması için iş dünyasının rekabet gücünün artırılması gerektiği kaydedildi. OECD raporunda, kayıtdışı istihdamın azaltılarak iş gücüne katılımın artırılması için iyi hedeflenmiş istihdam reformu yapılması gerektiği kaydedildi.

Raporda Türkiye'nin ekonomik göstergelerine dair bir revizyon yer almadı. OECD Haziran ayında Türkiye'nin 2010'da yüzde 6.8, 2011'de yüzde 4.5 büyümesinin beklendiğini açıklamıştı.

Sayfa Yükleniyor...