Okul alışverişi el yakıyor

Türk Eğitim-Sen’in araştırmasına göre ilköğretime gidecek bir öğrencinin okul masrafının en düşük 474, en yüksek bin 784 TL,  genel lise öğrencisi içinse en düşük 631.88 TL, en yüksek 2 bin 178.36 TL.

Okul alışverişi el yakıyor

Türk Eğitim-Sen, 2009-2010 eğitim öğretim yılının başlamasına az bir süre kala, okul masraflarının veliye maliyetini araştırdı.

Sendika Genel Başkanı Koncuk, araştırma hakkında bilgi vermek ve dar gelirli 5 öğrencinin okul masraflarını karşılamak üzere Kızılay'daki YKM binasının okul giyimi katında basın açıklaması yaptı.

Her yıl öğrencilerin okula başlama masraflarını hesapladıklarını hatırlatan Koncuk, araştırmayı, ülkeyi yönetenlerin vatandaşların çektiği ekonomik sıkıntıları görmesi için yaptıklarını söyledi.

Elektriğe yüzde 21 zam yapıldığını, asgari ücretin 527 TL olduğunu belirten Koncuk, vatandaşın bu zor ekonomik şartlara dayanma gücünün kalmadığını ifade etti.

Araştırma için ana sınıfında 40, ilköğretimde 36, genel lisede 37, meslek lisesinde de 32 olmak üzere toplam 145 kalem harcama tespit ettiklerini belirten Koncuk, araştırma sonuçlarına ilişkin şu bilgileri verdi:

''Ana sınıfına gidecek bir öğrenci için en düşük 394.11 TL harcama yapılması gerekiyor. Daha kaliteli almak isteyenler de bin 240.97 TL harcamak zorundalar.

İlköğretime giden bir öğrenci için en düşük 474.71 TL, en yüksek bin 784.08 TL; genel liseye giden bir öğrenci için en düşük 631.88 TL, en yüksek 2 bin 178.36 TL, meslek lisesine giden bir öğrenci için en düşük 604.81 TL, en yüksek 2 bin 122.96 TL harcama yapılması gerekiyor.''

Koncuk, birkaç çocuğu olan ailelerin harcaması gereken paranın daha da arttığını belirtti.

DAR GELİRLİ 5 ÇOCUĞA OKUL KIYAFETİ
Okula ilk adımın oldukça maliyetli olduğunu ifade eden Koncuk, şunları kaydetti:

''Özellikle dar gelirli aileler okul masraflarını karşılarken büyük sıkıntı yaşamaktadır. Son ekonomik krizin ardından alım gücü daha da düşmüş ve buna karşın maaşlar yerinde saymıştır.

Öğrencilerimize ücretsiz ders kitabı dağıtılıyor. Güzel bir uygulama ancak zengine kitap dağıtmanın hiçbir anlamı yok. Şunu teklif ediyoruz: İhtiyacı olmayanlara kitap vereceğimize, ihtiyacı olan çocukların kıyafet ihtiyacını karşılayalım. Onlara cep harçlığı da verebiliriz.''

Konuşmanın ardından mağazanın okul giyim reyonundan alınan okul kıyafetleri dar gelirli 5 öğrenciye giydirildi.

Bir gazetecinin, ''Çocuklar çok mutsuz görünüyor. Bu yapılan doğru bir yaklaşım mı?'' sorusu üzerine Koncuk, ''Memleketimizin sıkıntılarını gizlemek yanlış bir yaklaşım. Türkiye'de insanlarımızın nasıl yaşadığı dışında her şey tartışılıyor. Bu insanların açlığı, mutsuzluğu, işsizliği tartışılmaz hale geldi. Dolayısıyla çocuklarımızın mutsuzluğunu bu ülkeyi yöneten insanlar da görsün'' dedi.

Okul kıyafeti giydirilen çocuklardan biri ilköğretim birinci sınıfa başlayacağını ve ilk kez forma giymekten dolayı heyecanlı olduğunu söyledi.

Bir öğrenci velisi de okul kıyafetlerinin çok pahalı olduğunu belirterek, ''Asgari ücretle geçinin bir ailenin bunları alması çok zor. Böyle bir yardım olmasaydı giydiremezdim çocuğumu. Asgari ücretle geçiniyorum, evim kira, eşim işsiz. Benim gibi milyonlarca insan bu şartta yaşıyor'' diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...