Ölünce kazanacağınız tahvili alır mıydınız?

Faizlerin düşük olmasını fırsat bilen şirketler, 90'lı yıllarda moda olan 100 yıllık tahvillerden yine çıkarmak istiyor.

Ölünce kazanacağınız tahvili alır mıydınız?

Tahvile olan ilginin artması, 100 yıllık şirket tahvillerini yeniden gündeme getirdi.

Tahvil yatırımcısının artan risk iştahını test etmek isteyen bazı bankacılar, 100 yıllık şirket tahvili çıkarmak için uygun ortamın oluştuğunu düşünüyor.

Bu kadar uzun vadeli tahviller sadece en güçlü şirketler tarafından çıkarıldığı için, piyasadaki en egzotik yatırım araçlarından biri olarak görülüyor.

100 yıllık tahviller 1990'lı yıllarda ve 2000'lerin başında moda olmuştu. Bazı şirketler tarafından piyasaya sürülen bu tahviller, en çok 1993, 1996 ve 1997'de satın alınmıştı. Ancak 100 yıllık tahviller, şirketlerin bu tahviller için 30 yıllıkların da üzerinde prim ödemek zorunda kalması nedeniyle, nadir bir enstrüman olarak kalmıştı.

Şu anda ABD'de faizlerin tarihin en düşük düzeyinde olması nedeniyle, bazı şirketler daha uzun vadeli tahvil çıkarmak istiyor. Tahvile olan talebin artmış olması, şirketler için 100 yıllık tahvili daha da cazip hale getiriyor.

100 yıllık tahvillerin ilk anapara ödemesi, 2110 yılına kadar yapılmayacak. Yani bu tahvilleri alan ve satan kişiler tahvillerin ilk anapara ödemesinin yapılacağı zaman ölmüş olacak. 100 yıllık tahvillerin riskli yönü ise, faizin tahvilleri tamamen değersiz hale getirene kadar artması olasılığı. Bazı uzmanlara göre, önümüzdeki 100 yılda yaşanabilecek beklenmedik gelişmeler dikkate alındığında, 100 yıllık tahvillerin değersiz hale gelmesi neredeyse kesin.

Sayfa Yükleniyor...