Önce 3. köprü sonra otoyol yapılacak

Başbakan Yardımcısı Babacan, Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla İstanbul'a yapılacak 3. köprüyle otoyol projesini ayırdıklarını söyledi. Sadece 3. köprü için çıkılacak ihalenin büyüklüğü 2.5 milyar dolar olacak. Anadolu Grubu'nun patronu Tuncay Özilhan, 10 yıl önce Avrupa'nın hastası olan Türkiye'nin bugün Avrupa'ya ders verme noktasına geldiğini söyledi. Özilhan, SABMiller'la birleşmenin bir aya tamamlanacağını kaydetti. İran'a yaptırımlarla ilgili sürece yönelik Koç Holding'den ilk açıklama geldi. CEO Turgay Durak, "Tüpraş milli bir şirket olduğu için hükümetin yönlendirmesine göre hareket edeceğiz" dedi. Fed'in yeni bir niceliksel genişleme programını devreye sokabileceğini açıklaması MB'nin duruşunu değiştirebilir. MB Başkanı Başçı, "Ne kadar uzun süre bol ve ucuz para olacak bu önemli" dedi. Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Davos'ta katılımcıların 'Türkiye'de ne yapabiliriz' diye sorduğunu söyledi. Şahenk, "Artık Türkiye bambaşka yerlerde" dedi. İsrail Merkez Bankası Başkanı Fischer, Merkez Bankası'nın adımlarının ilginç olduğunu, diğer ülkelerin de bunu örnek alabileceğini söyledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkesinin tek başına zordaki tüm ortaklarını kurtaramayacağı mesajını verdi Davos'ta konuşan Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk "Türkiye, 2001 krizinden de Avrupa'daki krizden de sağ çıktı" dedi. Ünlü ekonomist Roubini, küresel ekonomiyle ilgili oldukça karamsar. Yunanistan'ın 18 aya kadar Euro Bölgesi'nden çıkacağını öngören Roubini, Avrupa'yla ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu. Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, Türkiye'nin yerli otomobil markası çıkaracağını ve bunun da çok başarılı olacağını söyledi. Coca-Cola Dünya Başkanı Muhtar Kent, "Türkiye ekonomisi bu yıl 2011'e göre daha yavaş büyüse de parlayan yıldız olacak" dedi. Alplere sırtını dayamış küçük dağ kasabası Davos, küresel ticaretin, neoliberal siyasetin ve akademik kapitalizmin başkenti olarak dünya gündemini belirliyor.

Önce 3. köprü sonra otoyol yapılacak

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dünya Ekonomik Forumu'nun düzenlendiği Davos'ta NTV/CNBC-e ortak yayınında CNBC-e Genel Yayın Yönetmeni Servet Yıldırım'ın soruları yanıtladı.


İstanbul'a yapılacak 3. köprüyle ilgili konuşan Babacan, "Başbakan haritaları aldı, önüne şöyle bir talimatı oldu: 3. köprüyle bağlantı yollarını ayrı bir proje olarak ayırıyoruz. Projeyi acil ihtiyacımız olan üçüncü köprü ve sadece bağlantı yolu haliyle yap-işlet-devret ihalesine çıkma kararı aldık. Ağır taşıt trafiğinin 3. köprüye yönlendirilmesi gerekiyor. Ağır taşıt trafiğinin yönlendirileceğiyle ilgili düzenleme yapıp yeni bir ihaleye çıkılacak. Otoyol sistemleriyle ilgili farklı bir şey olacak. Projeyi daraltıp sadece 3. köprü ve bağlantı yoluyla sınırlayıp ihaleye çıkmak. Proje böylece 6 milyar dolardan, 2.5 milyar dolarlık bir rakama inmiş oluyor. Yatırıma finansman bulunamadı gibi bir tablo yok. Bu eski bir proje önemli olan yola devam etmek" dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, köprü ve otoyolun 60 kilometresi için ihaleye çıkacaklarını açıkladı.

Euro Bölgesi'ndeki krize ilişkin değerlendirme yapan Babacan şunları kaydetti: "Dünya ekonomisi görülmemiş süreçler yaşıyor. Önümüzdeki 4-5 hafta kriz için çaba gösterilecek yoğun dönem olacak. Bizim tahminlerimizle ilgili herhangi bir revizyona ihtiyaç görmüyoruz. Farklı parametreler nedeniyle farklı tahminler oluşabiliyor. IMF daha karamsar, Dünya Bankası biraz daha iyimser.

Euro Bölgesi'ne yönelik tahminler hafif bir resesyon olacağı yönünde. 2012 yılı her senaryo için hazır olmamız gereken bir yıl. Davos'ta bu yıl ortak bir kanaat yok. Çok sayıda kötümser var ama bu beklenmedik bir şey değil. Türkiye olarak iyi ve olumsuz senaryolara hazırlıklı olmamız lazım.

Merkez Bankası günün gereği olan politika faizini belirliyor. 2012'de Türkiye'yi asla resesyona sokmak istemiyoruz. Biz kendimize dikkat edeceğiz. İyi politikalar uygulayacağız. Türkiye olumlu bir şekilde ayrıştırılmış durumda. Türkiye'nin Ortadoğu'daki gelişmelere etkisi tartışılıyor. Avrupa'nın geleceği konuşuluyor, Türkiye orada. Küresel ekonominin geleceği konuşuluyor, Türkiye orada. Panellere bakın 4-5 konuşmacıdan biri Türkiye'den gelmiş. Çok göz önünde bir ülke haline geldik."

Faiz tartışmalarına ilişkin konuşan Babacan "2012 yılı her açıdan dikkatli görülmesi gereken bir yıl. 2012, 2011'e göre risk primlerinin yüksek seyredeceği bir yıl. 2011'in başında sağlam görülen Almanya'nın risk priminde bile artış var. Hem risk primindeki artış hem de enflasyondaki artışla TL bazındaki faizlerde artış odu. Biz bundan memnun değiliz. Piyasa koşullarının gereği böyle koşullar ortaya çıkabiliyor.

BU YIL 3 MİLYAR DOLARLIK DÖVİZ GİRDİ
Merkez Bankası'nın Ağustos ayından bu yana döviz satışı vardı. Ağustos'tan yıl sonuna kadarki dönemde dahi Türkiye'ye 5 milyar dolarlık döviz girişi oldu. 1 Ocak'tan dün akşama kadar da 3 milyar dolarlık giriş var. Türkiye'den döviz çıkışı yok. Bizim için endişe kaynağı olan bir tablo yok. Dün bir yemekteydik. Sen çok rahat görünüyorsun dediler, diğer meslektaşlarda tedirginlik korku. Yaptığımız hazırlıklar var, onun verdiği rahatlık. Asla bir rehavet değil" dedi.

ENFLASYONDA YÜKSELİŞ BİR DEFALIK
Babacan, enflasyonla ilgili soruya şu yanıtı verdi: "Enflasyonun son aylarda artmasının birinci sebebi kur. Enerji fiyatlarının yüksek seyrediyor oluşu da bir başka etken. Bazı vergi kalemlerinde düzenlemeler gerekti. Sigaradaki artış 1 puan artırdı. Aralık ayında da sel felaketi seralarda etkili olunca çift haneli enflasyonu gördük. Merkez Bankası'nın yapabileceği şeyler değil bunlar, bir defalık. Geçici sebeplerle yükselen enflasyonun yükselmesinden kaygı duymuyoruz. Bu yılki hedeflediğimiz bütçe herkesin gıptayla baktığı rakam. Belki yeni sıkılaştırmalar gerekecek, belki gevşetmeler gerekecek. Esneklik alanı bankacılık ve para politikasında olacak. Maliye politikasında olmayacak. En sağlam olduğumuz noktada bir gevşemeye asla izin vermeyeceğiz."

"Bizim kurdaki politikamız dalgalı kur rejimi, asla bir seviye hedefi söz konusu değil" diyen Babacan, kurumların kur seviyeleri olabileceğini, MB'nin kurla ilgili söylediklerinin kur rejimini değiştirmeyeceğini ifade etti.

BOTAŞ HER AY 1 MİLYAR DOLAR ALIYOR, UYARDIK
Babacan kurda son dönemde yaşanan hareketle ilgili olarak "Piyasada özellikle yerlilerin açık pozisyon kapatma endişesi oldu. Daha çok içeride kendi piyasa aktörlerimizin kur riskinden korunmasıyla ilgili hareketlerini gördük. Botaş'ın yüklü döviz alımları oluyor. Ayda bir gün yapıyor, ortalama 1 milyar dolar. Tek bir günde yapmamasını söyledik. Botaş da onu daha iyi yönetecektir. Botaş'ın bu konularda daha dikkatli olması gerekiyor, bu sene daha özen gösterecekler" dedi.

KOŞMAK YERİNE YÜRÜDÜĞÜMÜZ BİR YIL OLACAK
Cari açıkta gerileme olacağını ama mücadelenin bitmediğini belirten Babaca, "Bununla ilgili tedbirlerimiz devam edecek. Büyümeyle cari açık arasındaki ilişki de önemli. 2011'de büyüme yüzde 8'i geçecek. Cari açıkta trendler olumlu yöne döndü. 2012 koşarken yürümeye geçtiğimiz, biraz nefes aldığımız bir yıl olacak. Sürekli koşmanın bünye üzerinde nasıl etkisi olursa ekonomi için de öyle. Büyüyelim ama tasarruflarımıza uygun şekilde büyüyelim" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı, teşvik paketini iki-üç haftaya kadar neticelendirip kamuoyuna açıklayacaklarını kaydetti.

2B konusunda bütçeye hiçbir şey koymadıklarını belirten Babacan, "2B'den hiç para gelmeyecek gibi kabul ettik. Bir defalık bir gelir. 2B'de rayiç değer baz alınacak" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...