Elon Musk'ın Ankara'daki 2'nci günü: Önce hamam ve kebap! Sonra uzay projeleri

Elon Musk, Ankara’da kısa süre kaldı, ama birçok ziyarette bulundu. Erdoğan'ı ziyareti sonrası Anıtkabir’i ziyaret edip milyonlarca beğeni alan iki fotoğraf paylaşan Elon Musk, daha sonra Türk kültürünü yakından tanımak için hamama ve ardından kebapçıya gitti. Musk’un şirketi SpaceX ise uzaya uydu fırlatmak için dün Türksat’la anlaşma imzaladı.

Elon Musk'ın Ankara'daki 2'nci günü: Önce hamam ve kebap! Sonra uzay projeleri

'Çılgın mucit' lakaplı işadamı Elon Musk, önceki gün ’da kısa süre kaldı, ama birçok ziyarette bulundu. Önce Beştepe’de Cumhurbaşkanı ’la görüşen Musk daha sonra Anıtkabir’i ziyaret etti. Burada Instagram üzerinden 2 fotoğraf paylaşan Musk, beğeni ve yorum yağmuruna tutuldu. Instagram’da 3.4 milyon takipçisi bulunan ve normalde fotoğraları ortalama 150-200 bin arası beğenilen Musk’ın paylaştığı Anıtkabir fotoğrafları ise toplamda 1 milyondan fazla beğenildi ve binlerce yorum yapıldı. Musk’un gezisi sadece bunlarla sınırlı kalmadı.

HIZLI ANKARA TURU

Elon Musk, Silikon Vadisi’nin en büyük fonlarından biri olan 500 Startups’ın Türkiye’deki ofisi 500 İstanbul’un Yönetici Ortağı Rina Onur Şirinoğlu ve SpaceX yöneticileriyle 6 saatlik bir Ankara turuna çıktı.

Elon Musk'ın Ankara'daki 2'nci günü: Önce hamam ve kebap! Sonra uzay projeleri - 1 Develi çalışanları ile hatıra fotoğrafı

ŞENGÜL HAMAMI'NDA KESE-KÖPÜK

Ankara’nın tarihi semtlerini gezen Musk’ın en çok ilgisini çeken yerlerden birisi ise Türk hamamı oldu.

Elon Musk'ın Ankara'daki 2'nci günü: Önce hamam ve kebap! Sonra uzay projeleri - 2 Katmer yedi, anı defteerini imzaladı.

Ankara’daki Şengül Hamamı’na giden Musk, burada kese-köpük yaptırdı. Türk hamam kültürünü oldukça beğenen Musk, buradan yine başka bir Türk mutfağı için kebapçıya gitmek istedi.

Çankaya’da yer alan Develi’ye giden Musk, burada kebap yedi. Kebabın üzerine Gaziantep’in yöresel tatlısı olan katmer yiyen Musk, restoranın defterine ise teşekkürler notu yazdı.

Sonrasında ise ABD’deki toplantılarına katılmak için özel jetiyle dönüş yolculuğuna başladı. Musk’ın Türkiye ziyaretinden çok mutlu ayrıldığı ve yeniden Türkiye’ye geleceği belirtiliyor.

İSTANBUL’A YERALTI TÜNELİ PROJESİ

Çılgın mucitin Türkiye’ye gelmesiyle en çok tartışılan konuların başında bu ziyaretin amacı vardı. Özellikle SpaceX ile Türksat’ın işbirliği ve yerli otomobil projesi öne çıkıyordu. Ancak alınan bilgilere göre Musk, bu iki konunun dışında farklı bir konuyu da gündeme getirdi. Bu konu da, şehirlerdeki trafik sorununu yeraltı tünelleriyle otomobilleri taşıyarak çözmeyi amaçlayan proje ‘Boring Company’ şirketi oldu. Musk’ın özellikle İstanbul’un trafik sorunu hakkında detaylı bilgiler alması akıllara Boeing Company’nin İstanbul’da pilot proje olarak gelebilme ihtimalini akıllara getirdi.

TÜRK UYDUSUNU UZAYA FIRLATACAK

Türksat’ın yeni nesil haberleşme uyduları 5A ve 5B, Airbus tarafından üretilecek, Elon Musk’ın sahibi olduğu uzay taşımacılığı şirketi SpaceX ile uzaya taşınacak. Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (MÜSİAD) ve EMEA Uydu Operatörleri Birliği (ESOA) tarafından İstanbul’da düzenlenen 3. Global Satshow’daki imza töreninde konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, "Airbus’ın alt yüklenicisi olan SpaceX’in bizim uydularımızı Falcon 9 roketiyle fırlatılması konusunda da arkadaşlarımız kararlarını verdiler, onları da tebrik ediyorum, onlardan da çok başarılı bir fırlatma beklediğimizi ifade etmek istiyorum" dedi.

İLK FIRLATMA 2020’DE

Şu anda Türkiye’nin uzayda aktif 3 haberleşme, 3 gözlem uydusu bulunduğunu ve bu sayede uydusu bulunan 30 ülkeden biri olduğunu söyleyen Arslan, “Yapılan işbirliği uydu ve haberleşme sektöründe sağladığımız gelişmeyi pekiştirme adına çok önemli. Rekabetçi bir ortamda sözleşme imzalamaya hak kazanan Airbus’ı da tebrik ediyorum. Artık önemli olan bugünden öncesi değil, bugünden sonrası. Bugünden sonra Türksat’a ve Airbus’a düşen hızlı bir şekilde en kaliteli ve yüksek teknoloji ile 2020’de Türksat 5A’yı, 2021’de Türksat 5B’yi yörüngedeki yerlerine yerleştirmek ve sadece ülkemize değil, Türksat üzerinden bu bölgeye, dünyaya hizmet vermeyi sağlamak. Bu yüzden çok önemsediğimizi vurgulayayım. Beklentimiz yüksek. Türksat mühendislerinin bu işin içinde yer almasını ve Türksat 5A ve 5B’ye ilişkin üretimlerin daha fazla Türkiye’de yapılmasını önemsiyoruz. Biz bunu daha önce sözleşmelerde ifade ettik. Hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

SPACEX NEDİR?

2002 yılında Elon Musk tarafından kurulan SpaceX’in en önemli amacı uzay taşımacılığında maliyetleri düşürmek. Şu ana kadar onlarca uydu ve kargoyu uzaya taşıyan SpaceX, özellikle yeniden kullanılabilir roketleriyle dikkat çekiyor. Şirketin geliştirdiği ‘Falcon 9’ adındaki roketler, kalkıştan sonra belirlenen noktaya dik olarak iniş gerçekleştirebiliyor. İnen roket ise yeniden kullanılabiliyor. Dolayısıyla uzay taşımacılığı maliyeti düşüyor ve ülkeler geliştirdikleri uyduları ekonomik olarak yörüngeye gönderebiliyor. Buna ek olarak SpaceX’in en büyük projesi ise Mars’a gidebilmek. Şirket bu sayede Mars’ta kolonileşmenin kapılarını aralamayı amaçlıyor.

GELECEĞİN TEKNOLOJİSİ

Airbus Savunma ve Uzay Sistemleri Fransa Başkanı Nicolas Chamussy, uydular için elektrikli itki teknolojisinin kullanacağını ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu hem ağırlığı azaltıyor hem de uyduların yaşam beklentisini 2 katı artırıyor. Dünyanın bu açıdan en güvenli şirketiyiz. Airbus, Türk havacılık endüstrisi ile uzun yıllardır birlikte çalışıyor. Airbus ile Türkiye ilk kez uzayın geleceğini belirlemek üzere bir iş birliğinde bulunuyor. Türk endüstrisi bu programdan çok büyük fayda sağlayacak. Türksat 5B Ankara’daki tesislerde oluşturulacak. ASELSAN gibi kurumlar da Türkiye’de üretilecek parçalarla bu projeye önemli katkılar sağlayacak. Biz bu teknolojiyi tamamen doğru zamanda ve performans içerisinde Türksat ile Fransa’daki Türk partnerlerle hayata geçirme sözünü veriyoruz. Hepimiz 2020 yılında fırlatmayı dört gözle bekliyoruz.”

Elon Musk'ın Ankara'daki 2'nci günü: Önce hamam ve kebap! Sonra uzay projeleri - 3 Sağdan sola: Colin Paynter, Nicolas Chamussy, Ahmet Arslan, Vecdi Gönül, Cenk Şen

GLOBAL UYDU OPERATÖRÜ OLMA YOLUNDAYIZ’

Türksat Genel Müdürü Cenk Şen, yeni nesil haberleşme uyduları ile global ölçekte bir uydu operatörü olma yolunda önemli bir adım attıklarını aktararak, “2023 hedeflerimiz doğrultusunda uydu filomuzu güçlendirerek pazarda Türksat olarak yerimizi alıp, kapsama alanımızı genişletmeye devam edeceğiz.” dedi.

Konuşmaların ardından Türksat 5A ve 5B uydularının ihalesini kazanan Airbus ile Türksat AŞ arasında gerçekleştirilen sözleşmeyi Bakan Arslan’ın yanı sıra Airbus Savunma ve Uzay Sistemleri Fransa Başkanı Chamussy, Airbus Savunma ve Uzay Sistemleri İngiltere Direktörü Colin Paynter, Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Vecdi Gönül ve Türksat Genel Müdürü Cenk Şen imzaladı.

Sayfa Yükleniyor...