Önce miting sonra işgal

Türk-İş'in Ankara'da düzenlediği mitinge, Ankara dışından gelen 25 bin işçi destek verdi. İşçilerden bazıları platformun üzerine çıkarak ''Genel grev genel direniş'' şeklinde slogan attı. Bir aydır eylemde olan Tekel işçileri miting sonrası Türk-İş genel merkezini işgal etti.

Önce miting sonra işgal

Türk-İş öncülüğünde düzenlenen "ekmek, barış, özgürlük için demokrasi ve haklar" mitingi son dönemde pek çok alanda yaşanan sorunlar üzerine düzenledi.


Sadece Tekel işçilerinin sorunu değil, İstanbul'da itfaiye işçilerinin eylemleri ve onlara yapılan müdahaleler ile şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle ilgili olarak Türk-İş de büyük miting düzenleme kararı aldı.

Miting kapsamında tüm illerden Türk-İş'e bağlı sendikalarda örgütlü 25 bin işçi otobüslerle Ankara'ya geldi. Ankara dışından 600'e yakın otobüs geldi.

Ankara garında başlayan yürüyüşün ardından işçiler Sıhhiye Meydanı'nda toplandı. Mitine sadece işçiler değil diğer meslek ve emek örgütleri temsilcileri de destek veriyor. KESK, TMMOB, DİSK ve TTB'nin yanısıra bazı siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri de mitinge katıldı.

Alınan önlemler kapsamında, Talat Paşa Bulvarı ve Ankara Tren Garı'na açılan yollar ile mitingin yapılacağı Sıhhiye Meydanı araç trafiğine kapatıldı. Polisler tarafından arama noktaları oluşturulan meydanda, bomba arama çalışmaları da yapıldı. Eylem için 500 polisin görevlendirildiği bildirildi.

Mitingde Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu'nun yanısıra bir TEKEL işçisi, İstanbul'da eylemlerini sürdüren bir itfaiye işçisi ve Şeker fabrikalarının özelleştirmesine karşı çıkan ŞEKER-İŞ üyesi bir işçi yaşadıkları sorunları anlatan birer konuşma yaptı.

Onur Akın'ın konseri ile başlayan mitingde, katılımcılar ''TÜRK-İŞ göreve genel greve'' ''Zafer direnen emekçinin olacak'', ''Bizi satanı biz de satarız'', ''İş, ekmek yoksa barış da yok'' şeklinde sloganlar attı.

GENEL GREV İSTEDİLER
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Kumlu'dan ''genel grev açıklaması'' bekleyen TEKEL işçileri, bu beklentileri gerçekleşmeyince Kumlu'nun konuşmasının ardından konuşmaların yapıldığı kürsünün önüne geldi.

İşçilerden bazıları platformun üzerine çıkarak ''Kumlu buraya'', ''Genel grev genel direniş'' şeklinde slogan attı. Bu sırada mikrofonu alan Harb-İş Genel Başkanı Ahmet Kalfa, ''Emekçilerin istediği genel grevi işçiler, KESK'i ile Türkiye Kamu-Sen'i ile memurlarla başaracak. Emekçilerin sorunlarının çözümü için genel greve ihtiyaç vardır. TÜRK-İŞ de bu kararı almalıdır'' dedi.

TEKEL İŞÇİLERİNDEN İŞGAL
Öte yandan bir ayı aşkın süredir eylem yapan Tekel işçileri miting sonrasında Türk-İş Genel Merkezi'ni işgal etti ve Genel Başkan Mustafa Kumlu'nun istifasını istedi.

Tekel işçileri, Türk-İş'in Sıhhiye Meydanı'nda düzenlediği ''Ekmek, Barış, Özgürlük İçin Demokrasi ve Haklar'' mitinginden sonra 34 gündür eylemlerini devam ettirdikleri TÜRK-İŞ Genel Merkezi önüne geldi. TÜRK-İŞ yönetiminin kendilerine yeterince destekte bulunmadığını öne süren işçiler, ''Kumlu istifa'' sloganları attı.

İşçilerden yaklaşık 150 kişilik bir grup ise binaya girerek daha önce çıkmadıkları Başkanlık katında slogan atmayı sürdürdü. Emniyet güçleri, 'Asıl işgalsi Türk-İş' diyen işçileri bina dışına çıkmaları için ikna etmeye çalışıyor.




Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), 31 Ocak 2010 tarihi itibariyle Tekel işçilerine ortalama 41 bin lira kıdem ve ihbar tazminatı ödeneceği, bu tarihten sonra işçilerin iş akitlerinin sona ereceğini bildirdi.

İş akdi feshedilecek 8 bin 364 işçiye 1 Şubat 2010 tarihinde hesaplarına yatırılmak suretiyle toplam 350 milyon lira ihbar ve kıdem tazminatının ödeneceğinin hesaplandığı kaydedildi.

...Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı uyarınca, 31 Ocak 2010 tarihi itibariyle ihbar ve kıdem tazminatları ile varsa kanun ve toplu iş sözleşmesinden doğan tüm alacakları peşin olarak ödenmek suretiyle iş akdi feshedilecek işçi sayısının 8 bin 367 kişi olarak belirlendiği ifade edilen açıklamada, bu işçilerin tamamının faal olmayan Yaprak Tütün Birimlerinde atıl durumdaki işçiler olduğu, bunlardan 3 bin 925'inin daha önce özelleştirilen sigara fabrikaları ile kapatılan Pazarlama ve Dağıtım Başmüdürlüklerinden nakledildiği ve birimlerinde istifade edilemeyen işçiler olduğu belirtildi.

Söz konusu işçilerin kuruluşa maliyetine bakıldığında; 'ortalama giydirilmiş maliyet'in 3 bin 108 lira olduğu, 8 bin 364 işçinin bir aylık toplam maliyetinin yaklaşık 26 milyon lira olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Keza, gayrifaal olmaları nedeniyle kapatılacak olan iş yerlerinin aylık ortalama yükü (işçi ücretleri dahil) yaklaşık 30 milyon lira civarındadır.

Bilindiği gibi 2004 yılında Bakanlar Kurulu bir karar alarak bu işçilerimize, 657 Sayılı Kanunun 4/C maddesi çerçevesinde kamuda tekrar istihdam imkanı sağlamıştır. Bu imkan 1992 yılından bugüne kadar özelleştirme nedeniyle işsiz kalan tüm işçilerimize uygulanmıştır. Bu uygulamadan bugüne kadar özelleştirme nedeniyle işsiz kalan yaklaşık 20 bin işçimiz yararlanmıştır.

Söz konusu TTA işçilerimizde iş akitlerinin feshini takiben bir ay içerisinde talepleri alınmak suretiyle kamuoyunda kısaca 4/c olarak bilinen usulde kamuda tekrar istihdam edilebileceklerdir.

31 Ocak 2010 tarihi itibariyle Tekel işçilerimize ortalama 41 bin TL kıdem ve ihbar tazminatı ödenecektir. Bu tarihten sonra iş akitleri sona erecektir. İş akdi feshedilecek 8 bin 364 işçiye 1 Şubat 2010 tarihinde hesaplarına yatırılmak suretiyle toplam 350 milyon lira ihbar ve kıdem tazminatı ödeneceği hesaplanmaktadır.

Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri AŞ işçilerinin 4/C'ye geçmesiyle birlikte en son yapılan iyileştirmelerle durumları şu şekilde olacaktır.

İlköğretim mezunlarının maaşları yüzde 17,4 oranında 114 lira artırılarak 658 liradan 772 liraya, lise mezunlarının maaşları yüzde 15,8 oranında 116 lira artırılarak 856 liraya, Yükseköğrenim mezunlarının maaşları yüzde 14,3 oranında 117 lira artırılarak 938 liraya yükseltilmiştir.

Çalışma süresi 10 aydan 11 aya çıkartılmıştır. Çalışma süresinin 10 aydan 11 aya çıkartılmasıyla ayrıca, 2009 yılına göre 2010 yıllık bazda ilköğretim mezunlarına yüzde 29,1, lise mezunlarına yüzde 27,3, üniversite mezunlarına ise yüzde 25,7 oranında daha fazla ödeme yapılacaktır. Sosyal güvenlik ve özlük hakları korunan bu işçilerimize bütçe imkanları zorlanarak iş hayatı devam ettirilecek olup, hiçbir işçimiz kendi istemedikçe özelleştirme nedeniyle işlerini kaybetmeyeceklerdir.''

Sayfa Yükleniyor...