Önce tasarruf paketi, sonra IMF heyeti

IMF'den bir heyet bu ay içinde gelecek. Heyet gelmeden önce tüm ekonomik hedefler revize edilecek ve yeni bir tasarruf paketi hazırlanacak.

Önce tasarruf paketi, sonra IMF heyeti

yönetimi, yaklaşık iki ay süreyle kesilen IMF ile fiili görüşmelere Mart ortasında başladı. IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn ile yapılan ilk toplantıda, küresel mali krizin ekonomik göstergelere etkisi değerlendirildi.

Bütün rakamlarda ciddi değişiklikler olduğu belirlenirken, ekonomide haftalık revizyonlara ihtiyaç duyulan bir dönem yaşandığı tespiti yapıldı. IMF de Türkiye ekonomisine ilişkin yeni tahminlerini aktardı.

IMF'nin, kendi tahminlerindeki değişikliklere bağlı olarak Türkiye'yle ilgili yaklaşımlarını da yenilediği belirtildi.

Krizin yoğunlaşan etkisini dikkate alan IMF, Türkiye'ye yaklaşımı esnetti. 'Nereden buldun' düzenlemesi, Gelir İdaresi'nin yapısı ve belediyelere aktarılacak bütçe payları konusunda anlaşmazlıklar büyük ölçüde giderildi.

Olası bir anlaşmada kredi miktarı ve sürenin önemine değinilerek, Türkiye'nin dış finansman ihtiyacının da bu iki unsura bağlı olduğu vurgulandı.

Ocak ayında cari fazla verdiren ödemeler dengesi gelişmelerinin IMF'den alınacak kredi miktarını azaltabileceği üstünde duruldu.

Türkiye'ye büyüklüğü belirlenmiş bir tasarruf paketi talebi iletilmedi. Ancak ekonomi yönetimi, hangi harcamalarda ne kadar kesinti yapılabileceğini belirleyerek Fon'la görüşmelerin bunun üstünden sürdürülmesini gündeme getirdi.

Başbakan Brdoğan'ın Strauss-Kahn'la londra'daki toplantısında ise yeni anlaşma görüşmelerine tekrar başlamak konusunda ilke kararı alındı. Hükümet, önce yeni tasarruf tedbirlerini belirlemek için Nisan ortasını bekleyecek. Yılın ilk çeyreğine ilişkin bütçe gerçekleşmelerine bakarak hedefler yenilenecek. Değişiklik, 2010 ve 2011 rakamlarını da kapsayacak.

Görüşmeler, revizyondan sonra hızlanacak. Nisan ortasında bir heyet gelmesi ve anlaşma kararı alınması halinde onayın Mayıs ayı içinde tamamlanabileceği belirtiliyor.

Sayfa Yükleniyor...