OPEC toplantısı sona erdi

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), fiyatların artması için petrol üretiminin dondurulması konusunda herhangi bir karar alamadı.

OPEC toplantısı sona erdi

Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen OPEC 169. Olağan Toplantısı sona erdi.

Endonezya Enerji ve Madeni Kaynaklar Bakanı Sudirman Said, toplantıdan ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada, üretimin dondurulması yönünde karar alınamadığını söyledi. Said, "Her şey aynı. Biz üretimin dondurulmasını sadece tartıştık. Karar yok" dedi.

Suudi Arabistan ve Katar, petrol fiyatlarının artması için üretimin dondurulması önerisini getirmiş, İran ve Irak ise bu öneriye karşı çıkmış ve ülkeler için üretim kotası getirilmesini istemişti. Üye ülkeler arasındaki anlaşmazlıkların devam etmesi nedeniyle üretimin dondurulması konusunda bir karara varılamadığı belirtildi.

Yaklaşık 4 saat süren toplantının ardından OPEC Basın ve Halkla İlişkiler Başkanı Hasan Hafidh, toplantıda alınan kararla ilgili basın açıklamasını okudu.

Açıklamada, petrol üreten ülkelerin makul ve sürdürülebilir gelir sağlamaları ve küresel petrol piyasasında istikrarı sağlamak için üye ve üye olmayan ülkeler arasında koordinasyon sağlanması vurgulandı.

Petrol üreticisi ve tüketicileri için uzun dönemli istikrar ve dengeli petrol piyasasını sağlama yükümlülüğüne dikkat çekilen açıklamaya göre, mevcut piyasa şartlarında, sekreterliğin gelecek aylardaki gelişmeleri yakından izlemesi, gerekli olması halinde üye ülkelerin yeniden toplanması tavsiyesinde bulunması ve piyasa şartlarına göre önerilerde bulunması kararlaştırıldı.

Açıklamada, OPEC üyesi olmayan ülkelere petrol piyasasının dengelenmesi için OPEC'e katılmaları çağrısı yapıldı.

Basın açıklamasının ardından 169. OPEC Konferansı Başkanı ve Katar Enerji ve Endüstri Bakanı Muhammed Bin Saleh Al-Sada, gazetecilere yaptığı değerlendirmede, petrol fiyatlarının artmaya başladığını ve bunun bir "trend" olduğunu belirterek, piyasanın oldukça dinamik olduğunu kaydetti.

OPEC'İN YENİ GENEL SEKRETERİ BARKINDO

OPEC Genel Sekreteri, Nijerya'dan Muhammed Sanusi Barkindo oldu. Barkindo, 1 Ağustos'tan itibaren 3 yıl süreyle görev yapacak. OPEC Genel Sekreteri Abdullah Salem el-Badri'nin görevi, bu tarihte sona erecek.

OPEC 170. Olağan Toplantısı, 30 Kasım'da Viyana'da yapılacak.

Sayfa Yükleniyor...