OPEC+ "üretim" gündemiyle toplanacak: Petrol yatay seyrediyor

OPEC ve grup ile birlikte hareket eden petrol üreticileri bugün bir araya gelecek. Toplantıdan arza ilişkin bir karar çıkması beklenmiyor. Ancak pandemiden dolayı yeniden zayıflayan talep dolayısıyla, arz kısıntılarını azaltma planının revize edilmesine yönelik grup üzerindeki baskı artıyor. Petrol fiyatları, talep tarafındaki endişeler ve OPEC+ toplantısı beklentileriyle 41 dolar civarında yatay seyrediyor.

OPEC+ "üretim" gündemiyle toplanacak: Petrol yatay seyrediyor

Son dönemde artışa geçen vakalarıyla birlikte petrol talebi yeniden tehdit altında ve üreticiler bugün bir araya gelecekler.

1 Aralık'a kadar arza ilişkin bir karar verilmesi beklenmiyor ancak Suudi Arabistan ve Rusya arasındaki diplomasi trafiği şimdiden başladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Mohammed Bin Salman bir hafta içerisinde iki kez telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki lider en son nisan ayında yaşanan petrol krizi esnasında bir haftada iki kez görüşmüştü. O dönemde arzın kısılması ve fiyat savaşına son verilmesine ilişkin çözüm arayışı mevcuttu.

Petrol fiyatı varil başına 40 dolar civarında seyrederken Libya'nın arzı artıyor. Dolayısıyla arzı kısıntısının gevşetilmesi planının revize edilmesine yönelik OPEC üzerindeki baskı arttı. Şimdiden günlük 2 milyon varil azaltılmış olan üretim kısıntısı, ocak ayında 1.9 milyon varil daha azalacak.

Üyelerin şu an için plana bağlı kalmalarına karşın, OPEC Genel Sekreteri Muhammed Barkindo, perşembe günü talebin "sönük" olduğunu ve grubun piyasanın yeniden kötüye gitmesini engellemek için harekete geçeceğini söyledi. OPEC'in iç raporlarında da yeni bir arz fazlası oluşması riskine dikkat çekiliyor.

Sayfa Yükleniyor...