OPEC'in günlük petrol üretimini kısma kararı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), petrol üretiminin sınırlandırılması konusunda anlaştı.

OPEC'in günlük petrol üretimini kısma kararı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) gayriresmi toplantısında, "üye ülkelerin, petrol üretimini belli bir seviyede tutma" konusunda anlaştıkları bildirildi.

Karara göre OPEC üyelerinin günlük 33,24 milyon varil olan petrol üretimi 32,5 milyon varil seviyesinde sabitlenecek. Kararın ardından brent petrolün varil fiyatı yaklaşık yüzde 6 artarak 49 dolar seviyesine ulaştı. İran, Nijerya ve Libya'nın içinde bulundukları şartlardan dolayı karardan muaf tutulacakları belirtildi. kararın uygulama süresi, OPEC üyelerinin kasım ayında yapılacak toplantısında belirlenecek. İran ve Suudi Arabistan arasındaki görüş ayrılıkları daha önceki toplantılarda anlaşmaya varılmasını engellemişti.

Anlaşmanın detaylarının kasım ayında Viyana'da yapılacak toplantıda görüşüleceği belirtildi.

OPEC'in günlük petrol üretimini kısma kararı - 1

Cezayir Enerji Bakanı Nureddin Butarfe, 50 doların altında seyreden petrol fiyatlarında istikrarın sağlanması amacıyla düzenlenen OPEC ülkelerinin gayriresmi toplantısının başladığını duyurmuştu.

Butarfe, daha önce de Suudi Arabistan'ın petrol üretimini ocak ayı seviyesinde durdurmaya ve günlük üretimini 400 bin varil düşürerek 10 milyon 100 bin varile çekmeye hazır olduğunu belirtmişti.

Katar'ın başkenti Doha'da geçen nisan ayında gerçekleştirilen gayriresmi toplantı ve OPEC'in hazirandaki Viyana resmi toplantısından üretimi dondurma kararı çıkmaması, petrol fiyatlarında dalgalanmanın seyrini değiştirmemişti.

Katar Enerji ve Sanayi Bakanı da olan OPEC Dönem Başkanı Muhammed bin Salih es-Sade, örgütün başkent Cezayir'deki toplantısının kapanış oturumunda, alınan kararlara ilişkin bilgi verdi.

Petrol üretim seviyesini takip etmek üzere üst düzey bir komite oluşturulacağını belirten Sade, "Üye ülkeler 33,24 milyon varil olan günlük petrol üretiminin 32,5 milyon varil seviyesinde sabitlenmesi konusunda anlaştı. İran, Nijerya ve Libya, içinde bulunduğu şartlardan dolayı bu karardan muaf tutulacak." dedi.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Dünya Ekonomisi

Sayfa Yükleniyor...