Orka Holding'den Giresun'a 25 milyon TL'lik 2'nci yatırım

Damat, Tween ve D'S Damat’ı bünyesinde barındıran Orka Holding, 2005 yılında ilk fabrikasını açtığı Giresun’da ikinci üretim tesisini 25 milyon TL’lik yatırım ile hayata geçirdi.

Orka Holding'den Giresun'a 25 milyon TL'lik 2'nci yatırım

Damat, Tween ve D'S Damat markaları ile Türkiye moda perakendesinin lideri Orka Holding, aynı zamanda uluslararası bir üretim devi olma yolunda hızla ilerliyor.

Şirket, Giresun'da ilkini 2005 yılında açtığı fabrikasının ardından bu yıl 25 milyon TL yatırımla ikinci üretim tesisini faaliyete geçirdi.

Giteks A.Ş. çatısı altındaki tesislerle bu yıl 14 milyon dolar ihracata imza atan Orka Holding, 800 kişiye istihdam sağladığı fabrikalarda günlük 1.100 adet takım elbise, 4.500 adet gömlek, 1.200 adet pantolon ve yelek üretimi gerçekleştiriyor.

Giteks yatırımına ilişkin Giresun'da düzenlenen basın toplantısına, Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Orka Holding Yönetim Kurulu Eş Başkanı Halidun Orakçıoğlu ve Orka Holding Genel Koordinatörü Osman Arar katıldı.

Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Türkiye moda perakendesinin erkek giyime yönelik en büyük üretim tesislerinden olan Giteks'in, aynı zamanda hazır giyim teknolojisi açısından Avrupa'nın en iyi altyapısına sahip olduğunu söyledi.

''TÜRKİYE ADINA DEĞER YARATMAK İÇİN YAPTIK''

Orakçıoğlu, "Bu yatırımı şirket adına değil Türkiye adına bir değer yaratmak üzere hayata geçirdik. Bizler için para kazanmak çok daha kolay olabilirdi. Uzak Doğu'da üretilen ürünleri 260 mağazamız için ithal edip daha fazla kazanabilirdik. Ancak biz hem marka gücümüzün üretim kalitesi ile özdeşleşmesi hem de ülke ekonomisi ve istihdamına katkı sağlamak için yatırım yaptık. Tasarım, markalaşma, inovasyon, perakende ve ihracat gibi farklı kulvarlarda başarıdan başarıya koşan Orka Holding, gücünü artık üretim kalitesi ve altyapısından almaya başladı" diye konuştu.

Yeni yılda Türkiye ve dünyada 40 mağaza açmayı ve ihracatı iki katına çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Orakçıoğlu, "Bu yılı yüzde 34 büyüme ve 450 milyon TL ciro ile kapatacağız. Gelecek yıl hedefimiz yüzde 30 büyüyerek 520 milyon TL ciro gerçekleştirmek" dedi.

''ORDU-GİRESUN HAVALİMANI'NIN YATIRIMA KATKISI BÜYÜK''

Giresun'da ikinci üretim tesisinin yapılmasında, Ordu-Giresun Havalimanı'nın açılmasının etkili olduğunu dile getiren Orakçıoğlu, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 2005 yılında ilk fabrikanın açılışına dönemin Başbakanı olarak gelmişti. Kendisinden havalimanı talebinde bulunduk. O dönem bu bölgede ne yeterli sayıda fabrika vardı ne de talep. Bir hayalin peşine düşmüştük. Bugün Ordu-Giresun Havalimanı'nın açılmış olması ise işimizi kolaylaştırdı ve ikinci tesis yatırımına büyük katkı sağladı" diye konuştu.

Giresun'a yatırımı sanayi ve üretim kültürünün oluşmadığı bir dönemde yaptıklarını vurgulayan Orakçıoğlu, "10 yıl içinde türlü zorluklarla karşılaştık ama yılmadık. İki fabrikada toplam 800 kişi çalışıyor. Ama 10 yılda İŞKUR ile birlikte 7 bin 500 kişiye eğitim verdik. Bölgede irili ufaklı 15 hazır giyim atölyesi faaliyet gösteriyor. Bunun en büyük nedeni, burada vermiş olduğumuz işgücü eğitimi. Orka Holding sayesinde bölgede hazır giyim kültürü oluştu. Bölgede iki bin kişiye dolaylı istihdam sağlıyoruz" dedi. Fabrikalarda kapasitenin yüzde 60'ının iç piyasaya yüzde 40'nın ihracata çalıştığını söyleyen Orakçıoğlu, aynı zamanda dünya markalarına üretim yaptıklarını da kaydetti. Orakçıoğlu, "Grup markalarına üretim yaparak bu işi sürdürme mantığı bizi rehavete sürükleyebilir. Bu nedenle yedi dünya markasına ayrıca üretim gerçekleştirerek kendimizi bir anlamda disipline ediyoruz" dedi.

Giteks'te sağlanan iş güvenliği standartları hakkında bilgiler veren Orakçıoğlu, şunları söyledi: "İnşaat aşamasından itibaren öngörülen tüm iş güvenliği tedbirleri alındı. Elektrik tesisatında alev yürütmeyen kablolardan yangın ihbar sistemine, termal konfordan sosyal kriterlere her alanda uluslararası akreditasyona uygun yapılandırma söz konusu. Buhar kazanları, izolatörler gibi tüm enerji cihazları tesis dışında yer alıyor. Hatta bazı konularda bağımsız denetim firmalarının standartları geçtiğimize dair bildirimleri oldu. Örneğin üretim tesislerinde ortalama tavan yüksekliği üç-dört metredir. Biz ise işyerinde sınırlı oksijen miktarının çalışanların hem sağlığını hem de iş performansını olumsuz etkilemesinden hareketle Giteks'te tavan yüksekliğini sekiz metre yaptık."

''YURT İÇİ VE YURT DIŞINDA 40 MAĞAZA AÇILACAK''

Orka Holding Genel Koordinatörü Osman Arar da üretim tesisleri ile 14 milyon dolar olan ihracatın, perakendede 35 milyon dolar olarak ölçüldüğünü söyledi. Yurt içinde ve yurt dışında 20'şer mağaza açmayı planladıklarını kaydeden Arar, şu bilgileri paylaştı:

"Moda perakendesinde dünyada en yaygın mağazalaşma faaliyeti içinde olan şirket biziz. Bulunduğumuz ülke sayısı yakında 50'ye ulaşacak. Gerek kendi operasyonlarımız gerekse doğru iş ortakları sayesinde hedef pazarlarda emin adımlarla büyüyoruz. Örneğin Rusya'da Moskova, St. Petersburg gibi önemli lokasyonlarda kendi operasyonlarımız var. Yeni yılda İtalya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti pazarlarına gireceğiz. Mart ayında Güney Afrika- Johannesburg'ta ve Orta Doğu'da Katar'da birer, Bahreyn ve Suudi Arabistan'da toplam beş ve İran'da sekiz mağaza açacağız. Dubai ve Abu Dabi'ye ilişkin planlarımız var. Çok başarılı olduğumuz Romanya'da iki, Mısır'da ise bir mağaza açacağız."

''AVRUPA'DA GELECEK NESİL TÜKENDİ, BİZ YENİ NESLİ ARKAMIZA ALDIK''

Orka Holding Yönetim Kurulu Eş Başkanı Halidun Orakçıoğlu da "Markalaşma, altyapıya yatırım konusunda Avrupa markaları yorulmuş vaziyette. Bu markaların arkalarından nesil gelmiyor. İmrendiğimiz rakiplerden işbirliği, ortaklık, satın alma teklifleri alıyoruz. Biz ise arkadan gelen nesli arkamıza aldık. İnşallah sahiplenecekler. Bu emeği başarıyla götüreceğiz" dedi.

''YATIRIMCILARIN YÜKÜ HAFİFLETİLMELİ''

Toplantıda gündeme ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Orakçıoğlu, Rusya ile yaşanan krizin aşılacağına inandıklarını söyledi. Orakçıoğlu, mevcut durumda krizden etkilenmediklerini, Rusya'nın yasalarına, mali ve hukuki sistemine uygun yatırımlar yaptıklarını dile getirdi.

Orakçıoğlu, asgari ücrette yapılacak iyileştirme konusunda da şunları söyledi:

''Orka Holding olarak grup bünyesinde üç bin kişiye, dolaylı olarak sekiz bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Elbette asgari ücrette mutlaka iyileştirme gerektiğini düşünüyoruz. Ama bu durum, biz sanayicileri rekabetçilikten uzaklaştırmamalı. Bizim gibi elini taşın altına koyan her alandaki tüm sanayicilerin yükünün paylaşılması lazım. Çünkü bizim heyecanımız, ülkeye katma değer olarak yansıyor. Bu konuda bürokrasi ve siyaset çok tecrübelidir, gerekli düzenlemeleri yapmaları kritik önem taşıyor."

Sayfa Yükleniyor...