Ortaklardan 'bağımsız üye' açıklaması

Çukurova Holding, SPK atamalarının Turkcell'de anlaşmazlıkların ve yönetim kurulundaki kilitlenmelerin önünü açacağını açıkladı.

Ortaklardan 'bağımsız üye' açıklaması

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK), Turkcell yönetim kurulu üyeliğine üç bağımsız üye atamasını ortaklar olumlu buldu.

Turkcell'in hissedarlarından Çukurova Holding, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından Turkcell yönetimine yapılan üç bağımsız üye atamasını memnuniyetle karşılarken, atamaların şirketteki anlaşmazlıkların ve yönetim kurulundaki kilitlenmelerin önünü açacağını düşündüğünü açıkladı.

Çukurova Holding'den yapılan açıklamada, "Söz konusu atamaların, Turkcell'de eskiye dair anlaşmazlıkların ve Yönetim Kurulu'ndaki kilitlenmelerin önünü açacağını düşünmekteyiz" denildi.

Açıklamada, "Bu oluşumla birlikte, önümüzdeki dönemlerde Turkcell'in yatırımlarının, verimliliğinin ve bir bütün olarak işlerinin olumlu yönde gelişme göstereceğine ve Turkcell'in ülkemiz ile bölgemizin kalkınmasına katkılarının artarak devam edeceğine olan inancımızı paylaşmak isteriz" denildi.

TELIASONERA: MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ
Turkcell'in ortaklarından TeliaSonera da kararı olumlu karşıladı.

TeliaSonera Başkanı ve CEO’su Per-Arne Blomquist konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "TeliaSonera’nın Turkcell Yönetim Kurulu’ndaki açmazı sona erdirmeye yönelik çabaları başarısızlıkla sonuçlandığı için, SPK’nın sorunu üç bağımsız üye atayarak çözmeye yönelik kararını memnuniyetle karşılıyoruz. SPK’nın girişiminin şirketin yerel ve bölgesel anlamdaki liderliğini geliştirmesine fırsat verecek, Turkcell’i adil kurumsal yönetişim ve etkin bir yönetim düzeyine eriştirmek yönünde atılmış adımlar olduğuna inanıyoruz.

Şimdi olabilecek en yakın zamanda hissedarların şirketin ana sözleşmesine ilişkin değişiklikleri onaylayabilecekleri, yeni yönetim kurulu üyelerinin şirketin hissedarlık oranları ölçüsünde hakkaniyetli bir biçimde seçilebileceği ve finansal hesapların onaylanabileceği bir genel kurul toplanabilmesi için odaklanacağız. Böylece şirket uzun zamandır ödenmesi gereken kar payı dağıtımını gerçekleştirebilecektir."

ALTIMO: HAYALKIRIKLIĞI
Turkcell'in Rus hissedarı Altimo, Çukurova Grubu'nun kurumsal yönetişim konusunda süregelen engellemesinin Turkcell'e üç bağımsız üye atanmasıyla sonuçlanmasının hayalkırıklığı yarattığını açıkladı.

SPK'nın bağımsız üye atamasına ilişkin basın açıklaması yayımlayan Altimo, "Turkcell'deki yönetim kurulu değişikliklerini Çukurova ile uzlaşmazlığın çözümü öncesinde zorlama ve geçici bir tedbir olarak görüyoruz" dedi.

Altimo, uzlaşmazlığının nihai çözümü ile genel kurulda yönetim kurulunun şirketin sahiplik yapısını adil bir şekilde yansıtmasını beklediğini vurguladı.

SPK, Turkcell yönetim kurulu üyeliğine üç bağımsız üye ataması yaparken, görevde olan üç üyeyi de görevden aldı. Bağımsız üye olarak Ahmet Akça, Atilla Koç ve Mehmet Hilmi Güler atandı.

DAVA SÜRECİ
Turkcell'in hissedarları Altimo, Çukurova Grubu ve TeliaSonera arasında farklı dava süreçleri bulunuyor.

Çukurova, 2005 yılında Rus Altimo ile 3.3 milyar dolarlık finansman paketini oluşturmasının ardından Altimo ile yüzde 13.81 hissenin sahipliğine ilişkin uzlaşmazlığa düşmüş ve konu yaklaşık 8 yıldır devam eden uzun bir dava sürecine neden olmuştu.

Privy Council 30 Ocak 2013'teki kararında, Çukurova'nın Altimo ile 2005 yılındaki kredi anlaşmasında temerrüde düştüğünü ve Altimo'nun o dönem hisselere el koymasını haklı bulduğunu belirtmiş, diğer yandan krediyi geri ödemesi durumunda Çukurova'ya hisselerini geri alma imkanı tanınmasına hükmetmişti. Bu konuda henüz mahkemeden net bir açıklama gelmedi.

Diğer yandan TeliaSonera ile Çukurova Grubu arasında da Uluslararası Ticaret Odası'na (UTO) bağlı tahkim mahkemesi Eylül 2011 tarihinde, TeliaSonera ile yaptığı hisse satış anlaşmasının şartlarına uymadığı gerekçesiyle Çukurova Holding'in TeliaSonera'ya 932 milyon dolar artı faizi kadar tazminat ödemesine karar vermişti.

TURKCELL'DE KİMİN NE KADAR HİSSESİ VAR?
İMKB'de işlem gören Turkcell İletişim Hizmetleri'nin ana hissedarı olan Turkcell Holding'de çoğunluk hissedar Cukurova Telecoms Holding (CTH). CTH'de Altimo'nun yüzde 49, Çukurova'nın ise yüzde 51 hissesi bulunuyor.

Turkcell Holding'de ise CTH'nin yüzde 53, TeliaSonera'nın ise yüzde 47 payı bulunuyor. Turkcell İletişim Hizmetleri'nde ise dolaylı olarak ise TeliaSonera'nın yaklaşık yüzde 37, Çukurova Holding'in yüzde 13.81, Altimo Grubu'nun ise yüzde 13.22 hissesi var.

Sayfa Yükleniyor...