Ortasından karayolu geçen gölü kim alacak?

Avlan gölünün de aralarında olduğu toplam 52 milyon metrekarelik hazine arazisi satışta...

Ortasından karayolu geçen gölü kim alacak?

Antalya Defterdarlığı, yatırımcıları teşvik etmek için hazine arazilerini satışa çıkardı. Listede Avlan gölünün de bulunduğu sulak alanlar var...

Çalışmanın, yeni teşvik sistemine göre ön talep toplamak amacı taşıdığını söyleyen yetkililer; 716 parsel numarasıyla dâhil edilen gölün fiili durumu hakkında şu bilgileri veriyor:

- Taşınmaz, gölün büyük kısmının kuruması sonucu oluşuyor.
- İçerisinden Elmalı-Finike karayolu geçiyor.
- Kış aylarında, güney kısmının su toplaması sonucu gölleşiyor.
Bazı kısımlar tarımsal amaçlı kullanılıyor.  

GÖL ALANINA NE YAPILACAK?
5838 Sayılı Kanun çerçevesinde satışa konulan toplam 41 parseldeki 52 milyon 561 bin 830 metrekare arazi listesinde bulunan göl alanına, gıda üretimi amaçlı fabrika ve soğuk hava deposu yapılabilecek.

'TRAJİKOMİK BİR OLAY'
Avlan'ın listeye alınmasını "trajikomik" olarak değerlendiren Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz ise gölün, 1997'de devlet tarafından geri kazanılarak tescil edildiğini belirtiyor.

Ortasından karayolu geçen gölü kim alacak?  - 1 GÖL 1967'DE BÖYLE KURUTULDU

'GÖL, YILLAR ÖNCE DEVLET ELİYLE KURUTULDU'
Kaş'ta ikamet eden gazeteci Yusuf Yavuz ise süreci ntvmsnbc'ye anlattı.

Yavuz, satışın, gölün yıllar önce devlet eliyle kurutulması sonucu ortaya çıkan arazilerin, 5838 Sayılı yasa çerçevesinde "yeni teşvik sistemine göre ön talep toplamak amacıyla yatırıma uygun olarak belirlenmiş hazine arazileri" kapsamına alınmasıyla başladığını söyledi. 

HANGİ ALANLAR SATIŞA ÇIKARILDI?
Defterdarlık uzmanlarının, bu kapsamda değerlendirilebilecek arazileri belirlerken Avlan gölü arazilerini de listeye eklediklerini belirten Yavuz, satışa çıkarılan alanın 6 milyon 676 bin 606 metrekarelik bölümü Avlan kıyısındaki Karamık köyünde, 1 milyon 992 bin 445 metrekarelik bölümü ise Göltarla köyü sınırları içerisinde bulunduğunu, ayrıca Kaş'a bağlı Kınık beldesi ve Çavdır köyü sınırlarındaki sulak alanlar da listede yer aldığını ifade etti. 

TOPLAM ALAN 26 BİN DÖNÜM
"Gölde 1997'den itibaren yeniden su tutulmaya başlandı. Ancak gölün 1960'ların sonunda kurutulması sonucu ortaya çıkarılan arazilerin toplam alanı 26 bin dönüm olarak biliniyor.

Gölün şu anki yüzölçümü yaklaşık 10 bin dönüm civarında. Ancak göl, kış aylarında beslendiği kaynak suları nedeniyle taşkınlara yol açıyor. Bu nedenle, şimdiye kadar göl çanağının bilimsel bir tanımı yapılmamış.

Ayrıca gölün de içinde bulunduğu bölge arazileri, Subaşılar olarak bilinen ailenin mülkiyetindeyken zamanla bir kısmı kamulaştırılmış. Bu davalar Cumhuriyet ile yaşıt."

Ortasından karayolu geçen gölü kim alacak?  - 2 ORTASINDAN YOL GEÇİYOR

ALICI, PROJESİYLE BERABER DEFTERDARLIĞA BAŞVURACAK
Araziye alıcı çıkarsa, hazırladığı projeyle birlikte defterdarlığa başvuracak. Eğer proje uygun bulunursa, ilgili bakanlıkların ve kurumların onayına sunulacak. Projenin buradan da onay alması halinde, bu arazilere soğuk hava deposu ve gıda üretimi yapan tesisler kurulabilecek.

Antalya Defterdarlığı, ülke genelini kapsayan bir düzenlemeye göre bu ön çalışmayı yaptı. Amaç, yatırımcılara verilecek teşvikle bölgesel kalkınmayı destekleyecek yatırımlar için hazine arazilerini tahsis etmek. Bu tahsisler, 49 yıllığına ve teşvik kapsamında değerlendirilecek.

Yavuz, bölge halkının olaya henüz yabancı olduğunu, ancak STK'lar ve meslek odalarının konuya ilişkin bir takım çalışmalar içinde bulunduklarını söyledi:

KONU YARGIYA İNTİKAL EDECEK
"Konuyu takip eden bir gazeteci olarak olağanüstü bir gelişme olmaz ise bu girişimin yargıya gideceğini söyleyebilirim. Elmalı yöresindeki halkın büyük çoğunluğunun ise gelişmelerin ayrıntıları hakkında bilgi sahibi olduğunu söylemek yanlış olur. Ancak bu girişime yoğun olarak tepki geleceğini öngörebiliriz."

Ortasından karayolu geçen gölü kim alacak?  - 3

Yavuz ayrıca sürecin, ön talep toplanıncaya kadar bu şekilde devam edeceğini belirtti:

"Görüştüğüm defterdarlık yetkilileri, sürecin ne zaman sonuçlanacağına dair bir tarih vermekten kaçındılar. Söz konusu arazilere gelen talepler doğrultusunda bir takvim belirleneceğinden söz ediliyor.

Alanlara talep olup omadığına ilişkin ise henüz bir açıklama yapılmış değil. Ancak listeye konulan arazilerin ne tür yatırımlara yönelik tahsis edileceğinin belirtilmiş olmasına bakılırsa sanırım bir ön çalışma yapılmış olmalı."

ANAYASA'NIN 168. MADDESİNE AYKIRI
Eski Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Orhan Özkaya, satışın 3402 sayılı Kadastro Yasası'nın ilgili hükümlerine ve Anayasa'nın 168. maddesine aykırı olduğunu belirtti.

Özkaya; 168. maddenin 'Devletin hüküm ve tasarrufundaki tabii servetler satılamaz' hükmünü içerdiğini; bunun yeraltı servetleri; sular,  göller, akarsular, nehirler, ırmaklar, kayalar, dağlar, madenler, ormanlar, mera,  yaylak, kışlak, sulak alanlar gibi doğal  varlıkların satışının mümkün olmadığı anlamına geldiğini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...