Örtülü ödenekten 6 ayda 206 milyon harcandı

İstihbarat, savunma, devlet itibarı gibi amaçlarla kullanımı Başbakan’ın emrine sunulan örtülü ödenekten 6 ayda 206 milyon lira harcandı.

Örtülü ödenekten 6 ayda 206 milyon harcandı

Başbakanlık kurumsal mali durum ve beklentiler raporuyla ilk altı aydaki harcamalarının detayını açıkladı.

1 milyar 837 milyon liralık bütçenin yüzde 51.1'ine denk gelen 940 milyon lirası ilk yarıyılda harcandı. Yıl sonu gerçekleşme tahmini ise 2 milyar 73 milyon lira. Başbakanlık, bütçe ödeneğinin 236 milyon lira üstünde harcayacak.

Personel ve sosyal güvenlik ödenekleri yetmeyecek, ek kaynağa ihtiyaç olacak. Örtülü ödenek harcamalarıyla ilgili detaylar da dikkat çekici. Başbakanlık bütçesinde oran olarak en yüksek gerçekleşme, başlangıç ödeneğinin yüzde 1.208 üstüne çıkan Özel Kalem Müdürlüğü harcamalarında oldu.

Daha önce Özel Kalem Müdürlüğü bütçesinde gösterilen il özel idarelerine yardım ödeneği başka bir birime kaydırılınca Özel Kalem Müdürlüğü ödeneği 2008'e göre düşük kaldı. Ancak miktar olarak artışın kaynağı, örtülü ödenek harcamaları.

Özel Kalem Müdürlüğü'nün toplam harcaması 212 milyon lira olurken, örtülü ödenekte altı aylık harcama 205 milyon 814 bin liraya ulaştı. Örtülü ödenekten 2008'in aynı döneminde 156.3 milyon lira harcanmıştı.

2008'e göre en yüksek oransal artış ise yüzde 114.5 artan mal ve hizmet alımı giderlerinde görüldü. 30 puanlık artışın 10 puanının sebebi, yılbaşında her kurumdan yapılan kesinti oldu. diğer sebepler ise örtülü ödenek harcamalarıyla önceki yıllarda ertelenen ihtiyaçların bu yıl karşılanması olarak belirlendi.

Rapor, örtülü ödenek harcamalarının, yıl içindeki ihtiyaçlar nedeniyle çoğu zaman çok yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Bütçesinde gösterilmesine rağmen Özel Kalem Müdürlüğü'nün örtülü ödenek kullanımında takdir yetkisi bulunmadığı da vurgulanıyor.

Sayfa Yükleniyor...