Otomatik BES'te biriken para nereye gidecek?

Başbakan Yardımcısı Şimşek, otomatik BES'te birikecek paranın yüzde 60'tan fazlasının bankalara mevduat olarak yatırılacağını söyledi. Paranın küçük bir kısmı ters repo, bir kısmı da Hazine'nin kısa vadeli enstrümanlarına aktarılacak.

Otomatik BES'te biriken para nereye gidecek?

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, otomatik bireysel emeklilik sisteminden (BES) elde edilecek paranın nereye aktarılacağını açıkladı.

Uluslararası Finans Kurumu'nun (IFC - International Finance Corporation) Türkiye ofisinin açılışının 30'uncu yıldönümü vesilesiyle düzenlenen panelde konuşan Şimşek şunları söyledi:

"2017'nin başında devreye girecek BES'teki oto katılımdan elde edeceğimiz birikimleri büyük oranda bankalara bir yıl ve daha fazla vadeli mevduat olarak yatıracağız. Böylece bankaların hem mevduat vade yapısını iyileştireceğiz, hem de kredi mevduat oranı üzerinden sistem üzerindeki baskıyı sınırlamamız lazım. Yine işsizlik fonundaki ilave fonların bir kısmı da bu şekilde değerlendirilebilir. Ama işin özü daha çok reformdur. İstihdam oranını artırabilirsek, bu tasarruf imkanını artırır. Çünkü bağımlılık oranını düşürür."

Panelin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şimşek, otomatik BES'ten gelen birikimin yüzde 60 ve fazlası muhtemelen mevduata gideceğini belirterek, "Cüzi bir kısmı ters repo, bir kısmı da Hazine'nin kısa vadeli enstrümanlarına gidecek" dedi.

"DÖVİZ BORÇLANMASI KURALLARA TABİ TUTULMALI"

Şimşek, "Döviz geliri olmayan şirketlere döviz borçlanmasında kısıtlama gelir mi" sorusuna "Bu konuları da tartışmalıyız. Bir takım kurallara tabi tutmalıyız. Verilmiş bir karar yok" yanıtını verdi.

Sayfa Yükleniyor...