Otomotiv devlerinin ayakta kalma çabası

14 milyar dolarlık kurtarma paketinin Senato’ya takılmasının ardından ABD’li otomotiv devleri üretim kısıntısına gidiyor. General Motors’un iflas başvurusunda bulunabileceği belirtiliyor.

Otomotiv devlerinin ayakta kalma çabası

ABD’li otomotiv firmaları için geri sayım sürüyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s analistleri, General Motors’un, hükümetin desteğiyle iflas koruma başvurusunda bulunabileceğini düşünüyor.

Finansmanını hükümetin üstleneceği bir anlaşmalı iflas planının hayata geçme olasılığını yüzde 70 olarak belirleyen Moody’s, hükümetin General Motors’u, iflas etmesine izin vermeden kurtarma ihtimalinin ise yüzde 25 olduğunu öne sürdü. Değerlendirmede, hükümetin otomotiv şirketlerini kaderlerine terk edip iflas etmelerine izin verme olasılığı ise yüzde 5’te kaldı.

Ne hükümetten ne de Kongre’den bir türlü destek bulamayan otomotiv şirketleri faaliyetlerini yavaşlatarak ayakta kalmaya çalışıyor. Ülkenin üçüncü büyük otomotiv firması Chrysler, üretimi en az 1 aylığına durduracağını açıkladı. Chrysler’ın açıklaması, ABD, Kanada ve Meksika’da fabrikaları kapsıyor.

Daha önce de General Motors üretimi yüzde 60 kısacağını açıklamıştı. Şirket son yaptığı açıklamada, büyük önem verdiği Volt adlı elektrikli otomobili üretmesi öngörülen fabrikasının inşaatını şimdilik durduracağını belirtti.

Ford da, fabrikalarından 10’unda üretime, ocakta bir hafta ara verileceğini duyurdu.

GM: CHRYSLER İLE GÖRÜŞME YOK
General Motors, Chrysler ile birleşme görüşmelerinin yeniden başladığı haberlerinin doğru olmadığını bildirdi. GM sözcüsü Tony Cervone, yaptığı açıklamada, “kesinlikle Chrysler ile herhangi bir birleşme görüşmesi yapmadığımızı söyleyebilirim. Bizim bu konudaki tavrımız değişmedi” dedi.

The Wall Street Journal gazetesi, iki şirket arasındaki görüşmelerin, Chrysler’in yüzde 80,1 hissesinin sahibi olan Cerberus Capital Management şirketinin, Chrysler’daki hisselerini elden çıkarma işaretini vermesi üzerine tekrar başladığını yazmıştı.

GÖZLER BEYAZ SARAY’DA
Otomotiv sektörünü kurtarmak amacıyla hazırlanan 14 milyar dolarlık bir paket, geçen hafta Senatoda Cumhuriyetçilerin engeline takılmıştı. Beyaz Saray, bu üç şirketin çökmesini engellemek üzere başka alternatifler üzerine çalıştığını belirtiyor. Ancak bu çabadan henüz somut sonuç çıkmadı.

Sayfa Yükleniyor...