Otomotiv satışları Ekim'de 3.5 kat arttı

Taşıt pazarı Ekim'de 3.5 kat artışla 73 bin 404 adet oldu. Son iki ayda da hareketliliğin sürmesi bekleniyor.

Otomotiv satışları Ekim'de 3.5 kat arttı

Ekonomik aktivite ve büyümenin hızlanmasıyla kredi piyasalarındaki normalleşmenin yanısıra, şirketlerin yoğun kampanyalarının desteğiyle otomobil ve hafif ticari araç pazarı Ekim ayında, geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık 3.5 kat artarak toplamda 73,404 adet ile aylık bazda bu yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) pazardaki bu hareketliliğin yılın son iki ayında da sürmesini beklediğini açıkladı.

Pazarı ayrıca düşük faiz ortamı, TL'deki değerlenme, düşük Euro kuru da destekliyor.

Otomotiv pazarında Ekim ayı satışlarına ilişkin verileri açıklayan Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), otomobil satışlarının yüzde 246.1 artarak 47,859 adet olarak gerçekleştiğini duyurdu. Hafif ticari araç pazarı ise Ekim ayında yüzde 254.5 artarak 25,545 adet oldu.

ODD'nin açıklamasında, "ODD olarak, ekonomideki pozitif görünüme paralel olarak, otomotiv sektörü açısından 2010 yılının ilk on ayında gerçekleşen bu olumlu seyrin senenin son iki ayında da süreceğini tahmin ediyoruz" denildi.

Oyak Yatırım analisti Cemal Demirtaş yayınladığı araştırma notunda, "Hafif araç satışları Ekim ayında 73,000 adet civarında gerçekleşti ve sektörde daha önce aldığımız sinyallerle uyumlu geldi. Yurtiçi satışlardaki aylık artışın mevcut hızı tahminlerimizin halen üzerinde gerçekleşiyor" dedi.

ODD: OLUMLU SEYRİN DEVAMI BEKLENİYOR
Satışlar hem otomobil pazarında hem de hafif ticari araç pazarında aylık bazda bu yılın en yüksek seviyelerine ulaşırken, geçen yılın aynı ayına kıyasla gözlenen yüksek oranlar, 2009 Ekim ayında ÖTV indirimlerinin sona ermesi sonrası satışlarda ciddi gerileme yaşanmasından kaynaklandı.

Otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, Ocak-Ekim döneminde ise yüzde 22.34 artışla 538,582 adete ulaştı.

Toplam otomobil satışları Ocak-Ekim döneminde yüzde 22.18 artarak 360,262 adet olurken, hafif ticari araç satışları da aynı dönem için yüzde 22.66 artarak 178,320 adet olarak gerçekleşti.

Oyak Yatırım'dan Demirtaş, Kasım ayında ise Kurban Bayramı nedeniyle satış günü sayısının azalacağına dikkat çekti ancak oto şirketlerinin AutoShow 2010 nedeniyle promosyon kampanyalarını yoğunlaştırdığını belirterek, satışların 60,000-65,000 adet civarında gerçekleşmesini beklediğini ifade etti.

ODD verilerine göre, Fiat markası Tofaş'ın satışları Ekim ayında toplamda 11,650 adet olurken, Ford Otosan'ın satışları 11,718 olarak gerçekleşti. Karsan ise 306 adet satış gerçekleştirdi.

Sayfa Yükleniyor...