Otomotiv üretimi üç ayda gaza bastı

Otomotiv üretimi ilk çeyrekte yüzde 81 artttı. Baz etkisi nedeniyle büyümenin yılın kalanında devam etmeyebileceği belirtiliyor.

Otomotiv üretimi üç ayda gaza bastı

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), Mart ayında traktör dahil otomotiv üretiminin yüzde 69 artışla 100,920 adet olduğunu, ilk çeyrekte ise yüzde 81 artışla 263,743 adete ulaştığını açıklarken, analistler baz etkisi nedeniyle ilk çeyrekteki güçlü büyümenin yılın geri kalanında devam etmesini beklemiyor.

OSD'nin açıkladığı Mart ayı verilerine göre, otomobil üretimi yüzde 50 artışla 55,755 adet olurken, ticari araç üretimi yüzde 97 artışla 42,778 adet oldu. Taşıt araçları toplamı ise yüzde 67 artışla 98,533 olarak gerçekleşti.

Mart ayında kapasite kullanım oranı otomotivde yüzde 78 olurken, üç aylık kapasite kullanımı yüzde 68 olarak gerçekleşti.

Otomotivde Mart ayında en fazla üretimi 30,072 adetle Oyak Renault, 29,071 adetle Tofaş ve 20,677 adetle Ford Otosan gerçekleştirdi.

Üç aylık olarak bakıldığında Oyak Renault'nun üretimi 81,418, Tofaş'ın 79,127, Ford Otosan'ın ise 49,072 oldu.

OSD'nin yayınladığı sonuçları değerlendiren Oyak Yatırım Analisti Cemal Demirtaş, ilk çeyrek sonuçlarının iyi olmasına karşın ikinci ve üçüncü çeyreği görmeden erken yorum yapmamak gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: "Türk üreticiler ilk çeyrekte güçlü TL etkisine karşın ithalatçılar karşısında pazar payı kazandı. Yerel üreticilerin agresif kampanyalarının etkisiyle, Tofaş ve Ford Otosan hem içeride, hem ihracat tarafında pay kazandı. Her alanda ilk çeyrekteki güçlü büyüme rakamları baz etkisi nedeniyle yılın geri kalanında devam etmeyebilir."

Demirtaş, "Ağır ticari araç satış hacimleri ve toplam ihracat hacimleri henüz açıklanmamasına karşın, üretim ve hafif ticari araç satış hacimleri, otomotiv sektörünün ihracatının Mart'ta yüzde 50 artışla 75,000 adete yükseldiğine işaret ediyor" dedi.

Pozitif haberlerin çoğunluğunun Ford Otosan, Tofaş ve Doğuş Otomotiv için fiyatlandığını belirten Demirtaş, öne çekilmiş talep nedeniyle, kâr marjları ve gelecek 3-6 aydaki görünüm konusunda temkinli duruşunu koruduğunu belirtti.

Sayfa Yükleniyor...